Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Прилагайте 5 съвета, когато пътувате със самолет, за да намалите риска от венозна тромбоза

Прилагайте 5 съвета, когато пътувате със самолет, за да намалите риска от венозна тромбоза

Прилагайте 5 съвета, когато пътувате със самолет, за да намалите риска от венозна тромбоза - изображение
Екскурзиите са страхотен начин да прогоним стреса, тъй като помагат на човек да избяга от ежедневието и рутината. За съжаление обаче дългите пътувания, особено със самолет, повишават риска от съсиреци в крайниците. Това състояние е известно като венозна тромбоза и се характеризира с образуване на кръвен съсирек (тромб) в определена вена. Често не се проявяват никакви симптоми, въпреки че може да е придружено със схващане или подпухване на крайниците. 
 
За да избегнете риска от съсиреци в крайниците, прилагайте следните 5 съвета:
  • Постарайте се да раздвижвате краката си редовно. Може да ги свивате от време на време, но избягвайте да ги кръстосвате.
  • Ставайте от мястото си на всеки час, за да се “разтъпчете”. Разходете се по пътечката на самолета, когато имате възможност.
  • Пийте достатъчно вода и избягвайте алкохола и кофеина, за да се предпазите от обезводняване. 
  • Носете удобни и свободни дрехи по време на пътуването. Консултирайте се със специалист за ползите от носене на компресивни чорапи.
  • Не приемайте таблетки за сън, които причиняват обездвижване.

Тук може да видите 6 сигнала за опасност от тромбоза на дълбоките вени.

Над материала работи: Росица Раднева
Източник: patient.info, снимка: 2banana.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияПатологияНовиниФизиологияЗдравни съветиЛеченияМедицински изследванияКлинични пътекиОрганизацииСнимкиЛайфстайлПсихологияСпортАлтернативна медицинаБотаника