Начало Съвети Здраво тяло За детето Никога не правете тези 10 неща за доброто на вашите деца

Никога не правете тези 10 неща за доброто на вашите деца

Никога не правете тези 10 неща за доброто на вашите деца - изображение

Понякога родителите помагат на своите деца прекалено много, забравяйки, че не могат да живеят техния живот. Основната задача на всеки родител е да помогне на своя наследник да расте и да придобие опит. Но с това не трябва да се прекалява. Представяме ви някои неща, които никога не бива да правите за вашите деца.

1. Не говорете вместо тях

Всичко започва с онези щастливи моменти, в които някой пита детето: "Как се казваш?" и ние, родителите, искаме да отговорим: "Това е Иван." Хубаво би било да прекратим този навик, когато малчуганът се научи да говори. Но не, ние се опитваме да отговорим вместо него навсякъде: в магазина, у дома и на други места.

И какво постигаме в крайна сметка? Отнемаме възможността на детето да говори само за себе си. Може да му намекнете какво да каже. Но определено не трябва да говорите вместо него.

  • Какво да правите? Следващият път, когато искате да говорите за вашето дете, опитайте се да спрете. Оставете то само да каже няколко думи за себе си.

2. Не бъдете техни приятели

Много родители се опитват да бъдат приятели със своите деца и не искат те да имат тайни от тях. Лесно може да намерите причината за пораждането на тези желания, но преди това нека разгледаме нещата по-подробно. Какво е приятел? Това е човек, с когото може да разговаряте при еднакви условия. Да, точно така. Вие може да споделите всичко с вашия приятел.

Въпреки това, родителите имат друга роля: те трябва да се грижат за децата и да ги обичат. Няма нужда да се опитвате да бъдете близки с тях. Оставете децата да намерят своите приятели сред хората, които са на тяхната възраст. Мама и татко трябва да бъдат там, когато имат нужда от любов и подкрепа.

  • Какво да правите? Откажете се от идеята да бъдете приятели с вашите деца. Научете се да се подкрепяте и уважавате един друг.

3. Не им налагайте своята воля

Всички знаем, че броколите са по-здравословни от бонбоните и маратонките - по-практични от куклите. Така че ние диктуваме на нашите деца това, което те трябва да желаят. Подобно поведение може да се сравни със следната шега: "Мамо, гладна ли съм?" "Не, студено ти е и искаш да си на топло."

До какво водят тези неща? Те потискат детските същност, желания и цели. Подобни неща водят до създаване на невинна жертва и дори до бунт срещу всеки.

  • Какво да правите? Открийте нуждите и желанията на вашето дете. Ако трябва да го научите на добри навици, не го правете с насилие, а както трябва.

4. Не им помагайте прекалено много

Две- и тригодишните деца вече сами могат да се преобличат, да мият съдове и да сложат прането в пералната машина. Повечето от тях искат да направят това самостоятелно. И без намесата на своите родители.

А какво правим ние? Обличаме ги, докато се задомят. Подкрепяме подобно поведение с аргументите: "Те не могат да се справят!" Ние ги храним и не им позволяваме да направят това сами. Нито пък да експериментират. И по-късно се чудим защо са изнервени и не искат да помогнат на своите родители.

  • Какво да правите? Позволете на детето да бъде самостоятелно.

5. Не избирайте вместо тях

Често се опитваме да налагаме своите музикални вкусове, предпочитания за книги и стил на обличане върху децата. Ние правим това с добри намерения, но по този начин пренебрегваме тяхната индивидуалност. В повечето случаи, подобно поведение води до пълен протест.

  • Какво да правите? Гледайте любимите филми и слушайте предпочитаната музика сами. Обсъдете собствените идоли с вашите деца.

6. Не следете техните спестявания

В живота на всяко дете идва момент, в който то започва да спестява. Какво не трябва да правите? Никога не разпитвайте детето и не се опитвайте да разберете колко пари е събрало. И не проверявайте неговите чанта и джобове. В противен случай може да изгубите доверието му.

Има ли значение колко пари е събрало детето? Нека да спести за нещо, което иска.

  • Какво да правите? Научете детето да бъде финансово успешно. И нека прави каквото иска със своите пари.

7. Не избирайте детските хобита и интереси

Някои майки искат дъщерите им да свирят на цигулка. И са готови да прекосят целия град, за да стигнат до музикалното училище, поне 3 пъти седмично. А някои бащи желаят синовете им да играят футбол всяка вечер. Понякога родителите се опитват да наложат своите хобита върху децата.

  • Какво да правите? Бъдете търпеливи и наблюдавайте своите деца. Открийте техните интереси и заложби. Попитайте ги какво харесват и ги оставете да се развиват в тази област.

8. Не приемайте техните успехи като свои

Грижовните "инста-майки" публикуват серия от снимки и пишат:"Ние ядохме!""Ние проходихме!" и така нататък. Разбира се, това че подкрепят своите деца, е много хубаво, но успехите не са техни. Те са на малчуганите. Тогава кои сме "ние"?

Когато децата растат, нещата стават още по-сериозни. Майките и бащите започват да разказват как наследниците им са завършили университета и са си намерили работа. И правят това, сякаш заслугите са техни. Децата мразят подобен тип поведение.

  • Какво да правите? Радвайте се на успехите на децата, но не ги превръщайте в свои собствени.

9. Не избирайте техните подаръци

След като детето се научи да говори, то има право да избере какво иска за подарък. И това не трябва да бъде нова блуза или играчка, която да развива неговите интелектуални способности.

Разбира се, невинаги е възможно да оставим детето да избере. Но по този начин ние му предоставяме нещо много по-важно: способността да избира, да взема решения и да се справя с последствията. Подобни умения никога не вредят в света на възрастните.

  • Какво да правите? Оставете детето да избере подаръците, които иска.

10. Не навлизайте в техния личен живот

Това важи предимно за родителите на тийнейджъри. Децата имат свои собствени приятели и първи срещи. Това е нормално и напълно естествено. Разпитът на тема "Кой е този човек?" само може да влоши положението. Много деца споделят подобни лични неща със своите родители, ако се чувстват сигурни.

  • Какво да правите? Вместо да разпитвате вашето дете, дайте му лично пространство. Не задавайте прекалено много въпроси, ако забележите, че не иска да споделя подробности. И, разбира се, никога не четете тайно неговите разговори.

Какви родителски тайни знаете? Споделете ги в селекцията за коментари по-долу.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.popsugar.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииЛайфстайлСоциални грижиСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеСпециалистиАлт. медицинаСпортРецептиИсторияТестовеХранене при...ЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника