Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Определете вашето ниво на интелигентност с 3 въпроса само за минута

Определете вашето ниво на интелигентност с 3 въпроса само за минута

Определете вашето ниво на интелигентност с 3 въпроса само за минута - изображение

През 2005 година психологът Шейн Фредерик създава най-краткия тест за интелигентност, който се състои само от 3 въпроса. Отговорите на тези запитвания се предоставят възможно най-бързо (в рамките на минута). Вие дори може сами да ги проверите!

Каним ви да направите този тест и да оцените вашите когнитивни способности. Помислете малко, запишете отговорите и ги сравнете с верните.

Въпроси

  1. Ракета и топка за тенис струват общо 1 долар и 10 цента. Тенис ракетата е с 1 долар по-скъпа от топката. Колко струва топката?
  2. 5 машини произвеждат 5 детайла в рамките на 5 минути. Колко минути са необходими на 100 машини, за да произведат 100 детайла?
  3. В едно езеро има водни лилии. Те растат толкова бързо, че удвояват своя размер всеки ден. Необходими са 48 дни, за да покрият напълно водния басейн. За колко дни водните лилии трябва да покрият половината от него?

Шейн Фредерик е професор в Yale School of Management. Той специализира в проучвания за това как хората взимат решения и правят избори. Дори е работил с нобеловия лауреат Даниел Канеман. Заедно със своя екип Фредерик проучва около 1000 души, които са студенти от големи американски университети.

Освен провеждането на тест върху познавателните способности на тези хора, учените задават още един въпрос. На интервюто са предложени 3400 и 3800 долара месечно. Оказва се, че повечето от хората, които имат ниски резултати на теста, не са съгласни да чакат и предпочитат да получат по-малката сума веднага. И обратното. Хората с високи резултати показват силна воля, която им помага да получат по-голямо възнаграждение.

Идеята на този тест е, че на първо място идват на ум грешните отговори: 100 цента, 100 минути, 24 дни. Те се дават най-често от хора с интуитивен начин на мислене, докато тези с по-рационален предоставят средно по-добри отговори.

Отговори

  1. Отговорът е 5 цента. Ако топката струва 10 цента, цената на ракетата ще бъде 1 долар и 10 цента, което в действителност е общата стойност на двата артикула.
  2. Отговорът е 5 минути. Броят на машините не влияе върху времето, необходимо за изработката на един детайл.
  3. Отговорът е 47 дни, не 24. Ако площта на водните лилии се удвоява всеки ден, а броят на дните, необходими за покриване на цялото езеро, е 48, логично е лилиите да покрият половината от него ден преди това.

Успяхте ли да отговорите правилно на въпросите от първия път? Моля, споделете резултатите с нас в коментарите!

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: everything-voluntary.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимки