Начало Съвети Здрав дух Емоции Проверете вашата емоционална интелигентност с помощта на тези 15 признака

Проверете вашата емоционална интелигентност с помощта на тези 15 признака

Проверете вашата емоционална интелигентност с помощта на тези 15 признака - изображение

Емоционалната интелигентност (EQ) е възможност за идентифициране и управление на собствените емоции и тези на останалите хора. По принцип се твърди, че емоционалната интелигентност представлява по-важен фактор за успех, отколкото стандартната интелигентност (IQ). Това е така, защото контролирането на някои емоции е от по-голямо значение, отколкото гениалността.

Според последни изследвания от Тони Робинс, съществуват 15 основни признака за висока емоционална интелигентност. Ние искаме да ги споделим с вас. Така че вижте ги и преценете кои от тези качества смятате, че притежавате.

1. Имате добър емоционален речник.

Колкото повече специфичните думи използвате, за да назовете или опишете своите емоции, толкова по-добре разбирате как се чувствате, каква е причината за вашето емоционално състояние и какво трябва да направите за него.

2. Проявявате интерес към непознати хора.

Емоционално интелигентните личности проявяват интерес към всичко около тях. В действителност, хората, които са склонни да задават много въпроси, след като се запознаят с някого, са по-грижовни и чувствителни към нуждите на другите, отколкото тези, които не го правят.

3. Не се страхувате от промените.

Още един отличителен белег на висока емоционална интелигентност е способността на човек да се адаптира и да отговаря на всякакви промени бързо. Ако търсите промяната, скрита зад ъгъла или винаги имате план в екстремна ситуация, тогава вашите способности за емоционална интелигентност са много високи.

4. Познавате вашите силни и слаби страни.

Емоционално интелигентните хора знаят в какво са добри и в какво не толкова. Те не само приемат това, но и определят факторите, които допринасят за техния успех. Тези хора използват своя пълен потенциал, за да потиснат слабостите си.

5. Разбирате останалите.

Хората с висока емоционална интелигентност винаги разбират това, което другите чувстват или мислят. Така че, ако вие сте в състояние да разчитате хората като книга, то тогава сте изключителен човек.

6. Трудно се обиждате и не таите злоба срещу останалите.

Възможността да реагирате положително на всички негативни ситуации в живота е важна част от това да притежавате добро EQ. Емоционално интелигентните хора дори могат да се подиграват сами на себе си. Те никога няма да оставят трудните ситуации да ги повалят.

7. Вие сте в състояние да се самоконтролирате.

Ако сте в състояние да запазите мислите за себе си, за да избегнете спор и не предприемате никакви импулсивни действия, вие проявявате емоционална интелигентност. Емоционално интелигентните хора винаги знаят кога да кажат "не" и да избегнат фрази, като "Аз мисля, че може да..." или "Не съм сигурен".

8. Не се страхувате да правите грешки и отстранявате негативните мисли.

Хората с високо EQ не позволяват на грешките и неуспехите в миналото да ги изпълват с негативизъм. Те виждат своите грешки като възможност за самоизрастване и трансформират неуспехите в положителен бъдещ урок.

9. Давате и не очаквате нищо в замяна.

Емоционално интелигентните хора ценят силните връзки и правят всичко възможно, за да направят другите щастливи. Ето защо обичат да дават подаръци и никога не очакват нищо в замяна.

10. Избягвате негативните хора.

Ако може да контролирате вашите взаимодействия с трудни хора, вероятно сте човек с високо EQ. Емоционално интелигентните хора не се оставят да бъдат разочаровани или ядосани, когато трябва да се справят с токсични личности. Те винаги държат чувствата си под контрол и се опитват да помогнат на хора в трудни или кризисни ситуации.

11. Не търсите съвършенство.

Емоционално интелигентните хора не приемат съвършенството като тяхна цел, защото знаят, че то не съществува. Те никога не се отказват, ако нещо се обърка и никога не мислят, че не могат да постигнат нещо.

12. Оценявате това, което имате.

Хората с високо EQ знаят, че всеки ден им носи нещо, за което да бъдат благодарни и се радват на живота си имено заради това. Този навик подобрява настроението и повишава енергията и физическото благосъстояние.

13. Знаят как да се отпуснат.

Ако мислите, че работата "24 часа в седмицата" е пътят към успеха, то вие грешите. Работата без отдих само ще ви направи по-малко продуктивни и по-стресирани. Така че не забравяйте да си взимате почивки по време на работния ден - без значение колко сте заети.

14. Ограничавате приема на кофеин и спите достатъчно.

Хората с висока емоционална интелигентност знаят, че недостатъчният сън и прекомерната консумация на кафе могат да увеличат нервността, раздразнителността и безпокойствието. Ето защо никога не подценявайте силата на добрата почивка през нощта, защото сънят помага за пречистване на ума и ни подготвя за бъдещи преживявания, спомени и предизвикателства.

15. Не позволявате на никого да съсипе деня ви.

Емоционално интелигентните хора са майстори на своето собствено щастие. Когато се чувстват добре, заради нещо, което са направили, те не позволят на чуждото мнение или острата забележка, да им отнеме радостта. Хората с високо EQ винаги имат чувство за самоуважение, но те никога не се поставят над другите. Те приемат мнението на останалите хора и се опитват да станат по-самодисциплинирани и успешни.

Източник: www.brightside.me

Снимка: www.inc.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиАлт. медицинаФизиологияСоциални грижиАнкетиСпортБотаника