Начало Съвети Здрав дух Общуване Отговорете на един въпрос и разберете какъв тип мислене имате

Отговорете на един въпрос и разберете какъв тип мислене имате

Отговорете на един въпрос и разберете какъв тип мислене имате - изображение

Учените вярват, че нашият тип мислене зависи от културата, към която принадлежим. Тя може да бъде източна и западна. Ако знаете вашия тип мислене, това ще ви помогне да разберете по-добре света и да работите върху себе си по-ефективно.

Географското разделение на света на Изток и Запад е доста неясно, затова не всеки може да каже със сигурност дали е източен или западен човек.

Искаме да споделим с вас един лесен тест, който да помогне за определяне на вашия тип мислене. Но нека първо открием разликата между източния и западния манталитет.

Разликата между източния и западния манталитет

Много велики умове са изпитвали интерес към разликата между източния и западния манталитет, включително Карл Юнг. Той я определя по сления начин: източната култура е предназначена за интроверти, докато западната - за екстроверти.

Човекът, неговото мнение и достойнство са най-важните ценности, свързани със западния тип мислене. Благосъстоянието, респектът към младите и стремежът за лична победа са аспекти, които са от значение за тази култура.

За източния човек светът е хармоничен. Там, където западняците искат да променят, за да контролират (местата, откъдето идват технологичния прогрес и иновациите), азиатците работят върху себе си, за да се впишат и да намерят единство с природата.

Основните ценности на източната цивилизация са скромност, хармония и уважение към старейшините. Тъй като азиатците признават своята лична второстепенна роля в света и природата, вместо индивидуализма, те избират колективизма, който е противоположност на западния тип мислене.

Ричард Нисбет провежда проучване, за да открие разликата между източния и западния манталитет. В един от своите експерименти той показва еднаква картина на американски и китайски студенти, след което наблюдава движението на техните очи. Оказва се, че американските участници отделят повече време, за да разгледат обекта на преден план, докато азиатците - на заден план.

Останалите експерименти на Нисбет показват, че азиатците са по-склонни към креативност, докато западняците - към добър анализ. Ако искате да разберете какъв тип мислене имате, отговорете на въпроса по-долу.

Кое е излишното - пандата или морковът?

  • Морков - Ако това е вашият отговор, тогава имате западен тип мислене. Съществителните имена са доста важни в тази култура, затова най-вероятно сте стигнали до заключението, че заекът и пандата са свързани с факта, че и двете са животни.
  • Панда - На Изток глаголите са по-важни. Ето защо човек с източен тип мислене може да намери връзка първо между заека и моркова (животното яде). Тъй като храната на пандата е бамбук, тя е това, което не се вписва в картината.

Какво трябва да правите?

Според Ричард Нисбет, хората, които стават по-успешни през 21 век, са тези, които могат да извлекат най-доброто от двете култури. Ако вашият тип мислене е предимно източен, тогава трябва да развиете своите аналитични умения. Шахът и пъзелът са доста полезни за целта. Аналитичните умения могат да бъдат разработени и чрез списъци със задачи и финансови таблици.

Тези, които имат западен тип мислене, трябва да работят върху развитието на своите творчески умения. Те могат да четат повече фантастика, да учат нови неща и да играят на асоциативни игри. Учените твърдят също, че зелените и сините цветове във вашата среда, както и тишината, помагат за развитието на творческото мислене.

Съгласни ли сте с резултатите от теста? Споделете в коментарите по-долу.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: 8asians.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноФизиологияСоциални грижиТестовеБотаникаЛечения