Начало Съвети Здраво тяло Златната възраст Открийте 24 неизбежни промени, които се случват в тялото на всеки 10 години

Открийте 24 неизбежни промени, които се случват в тялото на всеки 10 години

Открийте 24 неизбежни промени, които се случват в тялото на всеки 10 години - изображение

Нашите тела се променят всеки ден. Но ние забелязваме това години или дори десетилетия по-късно. Често се чувстваме по-млади, отколкото сме в действителност: нищо не ни боли и всичко изглежда наред. И мислим, че нищо не се е променило. Но това не е така. Промените настъпват, дори и да не ги забелязваме.

Опитваме да се грижим за нашето тяло и вярваме, че е по-добре да му обърнем внимание, преди проблемите да се появят. Този път искаме да ви информираме относно промените, които настъпват в тялото на всеки 10 години и също така да ви дадем няколко съвета за това как да ги забавите.

1. От 20 до 30-годишна възраст

Промени в тялото от 20 до 30-годишна възраст

Това е периодът, в който повечето хора се чувстват млади, пълни с енергия и рядко мислят за остаряването. Но дори и на тази възраст настъпват леки промени. Но ако не мислите за тях на 20 или 25 години, вероятно ще се изненадате какво се случва с вас на 30. По време на този период:

 • вашите кости спират да растат;
 • производството на колаген намалява;
 • вашите мъдреци изникват;

Разбира се, всяко човешко тяло е уникално. Например, при някои хора мъдреците се появяват на 16-годишна възраст, а при други - никога. Но повечето процеси са еднакви за всички, така че трябва да имате предвид тези факти.

Съвет: Дори да нямате наднормено тегло на 20-годишна възраст, опитайте се да следите какво ядете. Когато станете на 30, вашето тяло може да се промени, ако се отдавате прекалено много на нездравословното хранене. Въпреки че нямате нужда от козметика с колаген на тази възраст, е препоръчително да приемате повече храни, които насърчават неговото производство.

2. От 30 до 40-годишна възраст

Промени в тялото от 30 до 40-годишна възраст

Когато някои хора са на 30, те продължават да изглеждат като на 25 и това е нещо хубаво. Но промените в тялото настъпват бързо и ако не предприемете мерки, те могат да се забележат в най-скоро време. Промените в тази възраст включват:

 • намаляване на мускулния тонус;
 • намаляване на мускулната тъкан, тъй като е изместена от мазнина; 
 • намаляване на количеството на колаген и еластин;

Съвет: Ако сте били във форма, без да правите нищо, трябва да започнете да се занимавате с някаква активна дейност. Липсата на физически упражнения може да доведе до намаляване на мускулния тонус. Много е важно да се грижите за вашата кожата и да избягвате слънчевите бани.

3. От 40 до 50-годишна възраст

Промени в тялото от 40 до 50-годишна възраст

Някои учени смятат, че човешкото тяло достига своето развитие до 38-годишна възраст, след което започва да старее. Промените, които настъпват в този период, включват:

 • намаляване броя на нервните клетки;
 • натрупване на мазнини в тялото;
 • влошаване на зрението;
 • повишаване на крехкостта на костите и ставите;
 • загуба на естроген и високо кръвно налягане при жените;

Съвет: Физическата активност на тази възраст е жизненоважна. Тя помага за поддържане на нормални сърдечни функции и забавяне на намаляването на мускулната тъкан. Ако не сте свикнали да спортувате, трябва да започнете с леки "тренировки", като например ходене или плуване. Също така е хубаво да следите вашето кръвно налягане: рискът от сърдечносъдови заболявания нараства драматично в тази възраст.

4. От 50 до 60-годишна възраст

Промени в тялото от 50 до 60-годишна възраст

До 60-годишна възраст външният вид на хората се променя драстично. И не само заради техните гени, но и заради начина на живот, включително хранителните навици, физическата активност и други. Повечето хора изпитват подобни промени през този период от живота като:

 • трайно увреждане на мозъчни и други клетки;
 • повишен риск от стомашни проблеми;
 • влошаване на паметта;

Съвет: Голяма част от промените в този период са свързани с мозъчната функция. Обърнете повече внимание на това. Придобийте нови умения, преживейте нови емоции, четете книги и се опитайте да решавате необичайни задачи. На тази възраст много хора забелязват, че изпитват трудности при концентрация и запомняне на неща. За да предотвратите това, консумирайте храни и приемайте добавки, които подобряват мозъчната функция.

5. От 60 до 70-годишна възраст

Промени в тялото от 60 до 70-годишна възраст

Повечето хора на тази възраст претърпяват различни физически промени, но има и такива, които остават незабелязани, като:

 • промяна на гласа;
 • намаляване на сърдечната функция;
 • изтъняване на костите, така че да намалят ръста;
 • влошаване на нервните и вкусовите рецептори: хората изпитват затруднения при усещането на вкус, мирис и дори температура;

Съвет: На тази възраст е много важно да следите сърдечната функция, да спазвате строга диета и да се подлагате на редовни медицински прегледи. За да поддържате тонизирани мускули, е важно да правите редовни физически упражнения.

6. Над 70-годишна възраст

Промени в тялото над 70-годишна възраст

Хората над 70-годишна възраст се считат за възрастни. Макар някои от тях да изглеждат и да се чувстват по-млади, процесът на стареене става все по-бърз. Промените в този жизнен етап включват:

 • намаляване на мускулната маса (хората се уморяват по-бързо и не могат да правят нещата, които са правили преди);
 • намаляване на обема на телесни мазнини;
 • намаляване на скоростта на регенерация (всички кожни увреждания имат нужда от повече време, за да заздравеят);
 • забавяне на телесните функции (дишане, храносмилане и други);
 • влошаване на краткосрочната памет (хората лесно си спомнят неща, които са се случили преди много време, но им е трудно да се сетят какво е станало преди няколко часа или дни);

Съвет: На тази възраст хората трябва да правят много неща, за да останат във форма (включително да подобрят функциите на мозъка и тялото), да посещават лекар и да взимат лекарства, ако е необходимо.

Промените в тялото са нещо, което не може да спрем, но може да забавим. Модерните възрастни хора са способни да проведат маратон на 70-годишна възраст или да се научат на нови неща на 80. Всичко, което може да направим, е да се грижим добре за нашите тела, за да подобрим удължим красотата и младостта.

Познавате ли хора, които поддържат добра форма въпреки своята възраст?

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: modernloss.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлХранене при...СнимкиЗдравни съветиПсихологияНовиниЛюбопитноСпортФизиологияИстория