Начало Съвети Здрав дух Общуване Приложете 10 прости правила за общуване с възрастни хора

Приложете 10 прости правила за общуване с възрастни хора

Приложете 10 прости правила за общуване с възрастни хора - изображение

Александър Галитски е художник и арт терапевт, който живее в Израел. Той казва:"Аз преподавам дървена скулптура и рисуване на възрастни хора". Освен това дава уроци в майсторски класове. Щастливи сме да споделим с вас тези 10 съвета за общуване с възрастни хора.

Какво не трябва да правите:

1. Не се опитвайте да ги промените.
Не се опитвайте да ги поучавате. Вие не може да ги промените на тази възраст. Единственото, което може да направите, е да ги приемете такива, каквито са. Ако човек пуши до 80-годишна възраст, то вероятно трябва се откаже. Както един мъж от отделението на Галитски се шегува:"Аз правя своите дихателни упражнения, докато опаковката е още пълна."

2. Не винете себе си.
Вината преследва всеки. Каквото и да се случи, винаги имате чувство, че сте се провалили - не може да довършите нещо, да дадете нещо или да се държите правилно с вашите родители. Не обвинявайте себе си. Времето е виновно. Вие трябва да се научите да се грижите за себе си и да си почивате. Ако прекарате целия си живот в грижи за възрастен човек, вие никога няма да може да му се насладите. Защо да не се ожените? Защо да нямате деца?

3. Не влизайте в конфликт.

Агресията на възрастните хора идва от недоволството. След като откриете причината за тяхното поведение, просто се усмихнете и не обръщайте внимание на провокациите. Ако отговорите на тяхната агресия, вие сте загубени. Трябва да бъдете в състояние да смените темата. Опитайте се да се придържате към спокоен разговор с вашите родители. Това упражнение ще ви помогне в случай на конфликт.

4. Не очаквайте разговора да бъде приятен.
Александър Галитски работи с възрастни хора в продължение на 15 години. Когато те се опитват да го провокират, той запазва самообладание, осъзнавайки, че няма никакво основание да се ядосва: това са не само нашите родители, но и ние на 20, 30, 40 години.

5. Не спорете.
Има много моменти, в които Галитски иска да отвърне. Една от неговите пациенти го кара да й купи тежко парче дърво. Тя започва да прави скулптура от него в продължение на две години и постоянно да се оплаква: "Виж колко трудна задача ми даде". Галитски чува всичко, но не отговаря. Той не може да й припомни, че тя е настоявала за него - тя просто не си спомня. Когато знаеш с кого си имаш работа, всичко става по-лесно.

Какво трябва да правите:

6. Покажете съчувствие, но не ги съжалявайте.
Съчувствието е от решаващо значение. И все пак трябва да правите разлика между съчувствие и жалост - те са небето и земята. Жалостта ни обезоръжава: жал ни е за човек, на когото не може да помогнем. Състраданието може да бъде различно, дори цинично или активно.

7. Бъдете този, когото "разбива".
Те искат да бъдат успешни. Ако някой отиде при родителите си и започне да им се оплаква, те няма да могат да му помогнат. Така че Александър Галитски разделя истината на две: има добра истина и истина, която никой никога не трябва да разбира. Нашето благосъстояние е ключът към техният успех и вие трябва да имате предвид това през цялото време.

8. Запознайте се с техните "технически характеристики".


Ние трябва да знаем с кого точно си имаме работа. Необходимо е да осъзнаем какво означава, когато някой не може да вижда, чува или да се изправи на крака. За да разберем един сляп човек, трябва да се опитаме да се поставим на неговото място, като например да рисуваме на тъмно.

9. Контролиране на опита.
Когато искаме да защитим възрастен човек от измама, свързваме тази защита с нейното укрепване: снабдяване с железни порти, камери или забрана за достъп до вратата. Всъщност отговорът е много прост, трябва да го държите зает. Важно е да знаете какво харесва този човек и да му предоставите задача за изпълнение. Някои хора обичат да препечатват стихотворение на Шекспир на стар компютър. Други не могат да чуват, но знаят 5 плувни стила и обичат да прекарват времето си в басейн.

10. Прощавайте.


Важно е да се научите да обръщате гръб на недоволството. Това е като компютър: трябва да го рестартирате, за да работи отново. Ако днес не простите на вашия дядо, утре може да бъде твърде късно. Галитски създава "5-минутна" техника: Той излиза от стаята и сяда някъде в продължение на 5 минути, за да опресни мисълта си. След това се връща с пълни сили и отново се отдава на състрадание.

И една основна препоръка от Галитски: опитайте се да разсмеете възрастните хора. Когато те са весели, не са опасни.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.careerquest.edu

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСпортИсторияНовини