Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Пийте бял чай за мозъка, сърцето и метаболизма

Пийте бял чай за мозъка, сърцето и метаболизма

Пийте бял чай за мозъка, сърцето и метаболизма - изображение

Може би познавате добре вкуса и свойствата на черния и зеления чай, а знаете ли, че от листата на същото дърво се прави още една разновидност чай? Белият чай е по-малко преработен и се бере докато растението е все още младо. Понеже преминава през малко процеси на обработка, вкусът му е по-деликатен и леко сладък. Освен това съдържа високо количество антиоксиданти, а много по-малко кофеин от зеления и черния чай.

Вижте кои активни съставки правят белия чай толкова полезен и как редовният му прием оказва положително влияние върху организма.

Листа бял чай

1. Сърдечна система
Чаят е зареден с полифеноли, катехини и антиоксиданти, които се борят с действието на свободните радикали, предизвикващи възпаления и сериозни заболявания. Консумацията на бял чай намалява щетите на оксидативния стрес върху сърдечните клетки, а освен това спомага за понижаване на нивата на лошия холестерол и високото кръвно. Така чаят съдейства за намаляване на риска от развитие на сърдечни болести.

2. Мозък
Благодарение на катехините, които съдържа, белият чай предпазва мозъчните клетки от влиянието на свободни радикали и токсини. Той предлага почти толкова антиоксиданти колкото зеленият чай, за който е доказано, че подобрява мозъчните функции и намалява риска от регрес на когнитивните процеси. Изследванията сочат, че катехините помагат за предпазването на мозъка от проблеми с паметта.

Бял чай

3. Метаболизъм
Антиоксидантите съдействат за намаляването на риска от диабет, а също така могат да подсилят метаболизма. Германско проучване показва, че екстрактът от бял чай спомага за разграждането на мастни клетки и предотвратява сформирането им.

4. Устна хигиена
Полифенолите и танините в чая са полезни за поддържането на здрави зъби и венци. Те възпрепятстват натрупването на плака като пречат на растежа и разпространението на бактерии. Също така спомагат за намаляване на риска от кариес.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: stylecraze.com / draxe.com
Снимки: yezitea.com / healthline.com / sippingstreams.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияБотаникаЛайфстайлИсторияНовиниХранене при...СнимкиЛеченияСпортИзследванияАлт. медицинаОрганизацииВидеоКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиДиетиПсихологияРецептиПатологияХрани и ястияЗаведенияСъставкиЕ-тата в храните