Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Пийте цейлонски чай за здраво сърце и имунитет

Пийте цейлонски чай за здраво сърце и имунитет

Пийте цейлонски чай за здраво сърце и имунитет - изображение

Цейлонският чай идва от Шри Ланка, преди известна като Цейлон. Той съдържа повече антиоксиданти от повечето видове чай благодарение на местните специфики на почвата, климата и техниките на производство. Листата на дървото Camellia sinensis се сушат и чрез различни методи на обработка се произвежда бял, зелен и черен чай.

Пиенето на цейлонски чай по няколко пъти в седмицата подпомага сърцето и засилва защитата на тялото срещу свободните радикали. Използвайте полезната напитка, за да си набавите множество ценни съставки, сред които флаваноиди, полифеноли и антиоксиданти. Може да комбинирате наситения му аромат с добавки като мляко, канела и кафява захар.

Шри Ланка

Ето как състава на цейлонския чай укрепва организма и съдейства за по-добро здраве:

1. Предпазва от сърдечни проблеми
Изследванията показват, че зеленият и черният чай понижават нивата на лошия холестерол в кръвта. Така намалява рискът от запушване на артерии и достигане на състояния като коронарна болест на сърцето или инфаркт. Други изследвания показват, че при консумацията на цейлонски чай се подобряват още маркери, свързани с риска от сърдечносъдови заболявания, като завишени количества на пикочна киселина и С-реактивен протеин в кръвта.

2. Защита от свободни радикали и ракови образувания
Благодарение на високото си количество антиоксиданти цейлонският чай е едно от водещите натурални средства за предотвратяване на развитието на туморни изменения в организма. Изследванията показват, че белият и зеленият чай възпрепятстват растежа и разпространението на туморните клетки на няколко вида рак, сред които са стомашният, чернодробният и белодробният рак.

3. Подпомага имунитета
Цейлонският чай е богат на полифеноли, които са растителни съединения, действащи като антиоксиданти в тялото. Те ни предпазват от оксидативния стрес и неговото разрушително влияние върху клетките. Свободните радикали отслабват организма и го правят по-податлив на заболяванията и проблеми със сърцето.

Цейлонски чай

По статията работи: Гергана Стоева
Източници: draxe.com / healrhyfitsmart.com
Снимки: lanka.com / mevlanacay.eu / delmarte.bg


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайлНовиниИсторияФизиологияХранене при...СнимкиЛеченияСпортОрганизацииИзследванияВидеоКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиРецептиХрани и ястияДиетиСъставкиЕ-тата в храните