Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Повишете енергията, имунитета и антиоксидантите с кордицепс

Повишете енергията, имунитета и антиоксидантите с кордицепс

Повишете енергията, имунитета и антиоксидантите с кордицепс - изображение

Кодицепс се нареждат сред едни от най-интересните видове гъби. Те се срещат само в Азиатския континент и са добре познати в китайската народна медицина. Всъщност в природата тези гъби са паразитен вид, който израства и се храни върху ларвите на насекоми като пеперуди и мравки.

Въпреки това те носят немалко здравословни ползи за хората, благодарение на състава си от разнообразни биоактивни вещества и антиоксиданти. В традиционната медицина се използват за подсилване на енергията и имунитета, а днес вече имат добра популярност като хранителна добавка под формата на капсули и прах.

Изсушен кордицепс

А за какво са полезни? Ето 4 начина, по които гъбите кордицепс оказват благоприятно влияние върху тялото ни:

1. Подобрена енергия и спортно представяне

Едно от добре познатите свойства на гъбите кордицепс е тяхното въздействие върху тонуса и издръжливостта на организма. Въпреки че изследванията са ограничени, се смята, че това се дължи на способността им да стимулират производството на аденозин трифосфат, който е необходим за транспортиране на енергия до мускулите. В китайската медицина кордицепс се използват за възстановяване от преумора и стрес, като и при засилено физическо натоварване. Също така е възможно гъбите да подобряват преноса на кислород в тялото.

2. Антиоксидантни и антиейдж свойства

Кордицепс съдържат полезни антиоксиданти, които защитават здравите молекули на тялото от разрушителното действие на свободните радикали. Това не само ни предпазва от развитието на възпаления и заболявания, но и помага за забавяне на процесите на стареене. Антиоксидантите са добри за паметта, както и за оптималната функция на имунната система.

Гъби кордицепс

3. Противовъзпалително действие

Вътрешните възпаления са в основата на редица сериозни хронични заболявания. Тестове показват, че кордицепс помагат за потискането на определени протеинови съединения, повишаващи възпалителните процеси в тялото. Освен това някои изследвания показват, че гъбите имат положително въздействие при раздразнения на дихателните пътища.

4. Помощ при диабет тип 2

Кордицепс съдържат специален вид захар, който наподобява действието на инсулина. При диабет способността на тялото да произвежда и използва този хормон е намалена, което води до проблеми с регулацията на кръвната захар. При изследвания с мишки, екстрактът от гъбите успешно намалява повишените нива на кръвната глюкоза.

Кордицепс на прах

Редактор: Гергана Стоева
Източници: healthline.com / stylecraze.com
Снимки: chagahq.com / alibaba.com / organixx.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаФизиологияТестовеЗдравни съветиМикробиологияХранене при...ИсторияНовиниДиетиСнимкиОрганизацииЛеченияСпортЛайфстайлСпециалистиНормативни актовеСоциални грижи