Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Подобрете стойката чрез 7 лесни начина

Подобрете стойката чрез 7 лесни начина

Подобрете стойката чрез 7 лесни начина - изображение

Добрата стойка е важна за повечето от нас. Лошата означава, че вашите мускули и стави не работят правилно през цялото време и могат да причинят сериозни проблеми като: хронична болка, мускулна атрофия, различни видове ставни увреждания, храносмилателни и дихателни проблеми и други. Освен това тя ви кара да изглеждате непривлекателни. Това са няколко съвета, които могат да ви помогнат да поддържате добра стойка и да бъдете здрави. Те са много лесни за следване.

1. Ходете боси и носете удобни обувки

Краката са основата на цялото тяло. Ето защо правилното развитие на ставите и мускулите е ключът към постигането на добра стойка. Опитайте да ходите боси колкото може по-често. Избягвайте да носите обувки с високи токчета и дебели подметки. Намерете добър чифт, който да осигурява необходимата опора.

2. Добавете калций към вашата диета

Калцият е градивен елемент за нашите кости. Колкото повече растем, толкова по-крехки стават те. Постигането на силна скелетна структура помага за поддържане на добра стойка и предотвратяване на различен вид болка, причинена от заемане на лоша позиция. Така че консумирайте храни, богати на калций, като сирене, ядки, боб и млечни продукти.

3. Приемайте витамин D

Костите имат нужда от витамин D, защото той осигурява добро усвояване на калций от организма. Може да получите необходимото количество от това вещество посредством храната или слънчевата светлина, но ако тези два източника не са достатъчни, по-добре да преминете към прием на добавки.

4. Вдигайте тежести

Няма нужда да се втурвате към фитнеса и да тренирате като щангист. Малките тежести, които редовно намираме в ежедневието, като раници и пазарски торби, могат да свършат чудесна работа. Просто ги използвайте разумно и не носете тежка чанта на едно и също рамо през цялото време. Редовното повдигане на различни тежести помага за предотвратяване на остеопороза и образуването на гърбица.

5. Сменяйте позицията на тялото

Седенето на едно място в продължение на часове води до умора на мускулите. В резултат на това се появява лоша стойка, както и болки в областта на врата и гърба. Много е важно да сменяте позицията на тялото, да ставате често и да се разхождате. Също така е хубаво да разтягате мускулите на всеки 30 минути. Ако сте прекалено заети, за да следите времето, нагласете аларма, за да се подсещате.

6. Подобрете баланса

Фитнес уредите могат да помогнат за подобряване на баланса. Ходенето върху нестабилна повърхност, като например пясък, също е много полезно. Балансирането свързва мозъка, нервната система и мускулите, за да създаде по-добра координация и да подобри стойката.

7. Правете упражнения


Това са няколко упражнения, които могат да помогнат за постигане на добра стойка и облекчаване на болката:

  • Поза "Кобра"

Легнете по корем с протегнати напред крака и прибрани към тялото ръце. Бавно издишайте. Внимателно повдигнете главата и гърдите от пода, използвайки само гръбначните мускули (без ръцете). Придържайте бедрата към земята и отпуснете врата. След това бавно легнете и повторете упражнението още 3 пъти.

  • Поза "Стол"
 

Изправете се. Издишайте, докато сгъвате колената, като внимавате да не образувате ъгъл по-голям от 90 градуса. Прекосете линията на пръстите и задръжте. Направете две вдишвания и се изправете. Повторете упражнението 3 пъти.

  • Поза "Дъска"

Поставете ръцете и колената на пода. Протегнете крака назад. Формирайте права линия с помощта на пръстите, краката и гърба. Задръжте позата колкото може по-дълго време.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.bodyandhealth.canada.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноСпортЛайфстайлХранене при...НовиниСнимкиИсторияАлт. медицинаИзследванияИнтервютаКлинични пътекиЛечения