Подобрете състоянието на сърцето и метаболизма с екстракт от лилава царевица
Знаете ли, че лилавата царевица произхожда от планинския регион на Андите и дължи своя наситен цвят на полезните антиоксиданти в състава си? Археологическите проучвания показват, че тя се е използвала в Перу още преди времето на инките, а нейният хранителен профил е богат на ценни биоактивни съединения и минерали. Интересният цвят на лилавата царевица е свързан с високата концентрация на антоцианини – антиоксидантни вещества със свойство на естествено багрило. Тези съединения имат важна роля в организма, понеже влияят положително върху метаболитните процеси, сърдечното здраве и имунната система.
Лилавата царевица е традиционна храна в Перу, а у нас може да бъде намерена под формата на хранителна добавка (стрита на прах и подходяща за добавяне към сокове, смутита и печива). Полезната пудра помага за подобряване на кръвообращението и усвояването на въглехидратите, както и намаляване на риска от възпаления и ракови образувания. Лилавият сорт произлиза от семейството на обикновената царевица, но демонстрира силни антиоксидантни свойства. Ето кои са 4 от полезните свойства на екстракта.
1. Подобрява въглехидратния метаболизъм
Изследване от 2003 г., публикувано в "Journal of Nutrition", показва, че лилавата царевица съдържа вещества, които могат да са от полза в борбата с диабета и затлъстяването. В проучването участват няколко контролни групи от мишки, като първата е хранена с високомазнинна диета, втората получава същата храна заедно с екстракт от лилава царевица, а третата има нормални порции храна. След 12 седмици резултатите на първата и втората група са показателно различни. Мишките, които са получавали екстракт от лилава царевица, имат по-ниска телесна маса, а освен това не демонстрират склонност към хипергликемия и инсулинова резистентност. Изследването заключва, че богатият на антиоксиданти екстракт подпомага въглехидратния метаболизъм и поддържането на добрия тонус.
2. Предпазва сърцето
Антоцианини в лилавите плодове и зеленчуци са полезни за сърдечната система, защото намаляват оксидацията на липидите, водеща до формиране на артериална плака и покачване на холестерола. Те помагат за предпазване на кръвоносните съдове от стесняване и така подобряват кръвообращението. Освен това антиоксидантите имат противовъзпалителен ефект и съдействат за понижаване на риска от сърдечни проблеми.
3. Има противораково действие
Изследване на държавния университет в Охайо показва, че екстрактът от лилава царевица демонстрира силна антиоксидантна активност в сравнение с други лилави плодове и зеленчуци. Той съдържа определен тип антоцианини, познати като CG3, които ограничават растежа и разпространението на раковите клетки. Тези съединения също така намаляват нивата на цитокините, които са важен маркер за вътрешни възпаления.
4. Полезни са за очите
Лилавата царевица съдържа още два ценни антиоксиданта. В тялото лутеинът и зеаксатинът се използват почти изцяло за поддържане на състоянието на очите, като са необходими, за да имаме добро зрение, дори с напредването на възрастта. Редовният им прием понижава риска от макулна дегенерация, катаракта и други очни проблеми.
livestrong.com, indigo-herbs.co.uk, lifehack.org, hfifamily.com, freepik.com
Коментари към Подобрете състоянието на сърцето и метаболизма с екстракт от лилава царевица