Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Подобрете физическото и емоционално състояние с куркума и черен пипер

Подобрете физическото и емоционално състояние с куркума и черен пипер

Подобрете физическото и емоционално състояние с куркума и черен пипер - изображение

Куркумата се счита за мощен противораков агент, тъй като тя съдържа куркумин, основна активна съставка, която осигурява множество ползи за здравето на човешкия организъм.

Едно изследване, проведено в Мичиганския университет, установява, че комбинацията от куркума и черен пипер играе важна роля за превенция и лечение на ракови заболявания, включително рак на гърдата. Куркумата, сама по себе си, е полезна за здравето, но когато тя се разгради в черния дроб и чревната стена, нейната бионаличност намалява. Пиперинът, от друга страна, помага за увеличаване на тази бионалиност с близо 1000 пъти повече, което превръща златистата подправка в едно чудесно средство за облекчаване на възпаление, инфекция и дори рак.

  • Намалява болката и възпалението

Комбинацията от тези две съединения, куркумин и пиперин, влияе върху повече от 700 гена в човешкия организъм и може да инхибира активността и синтеза на циклооксигеназа-2 (COX2), арахидонат 5-липоксигеназа (5-LOX) и други ензими, свързани с възпалението.

  • Изгаря излишните мазнини от тялото

Куркумата и черният пипер помагат за намаляване на телесното тегло. Пиперинът е термогенен, което означава, че той насърчава метаболизма и по този начин способства за изгарянето на калории.

  • Действа като естествен антидепресант

Активните съединения, съдържащи се в куркумата и черния пипер, могат да повишат нивата на серотонин и допамин в мозъка и да инхибират моноаминооксидазата, ензим, свързан с депресията.

Използвайте куркума и черен пипер като средство за подправяне на любими кулинарни изделия, за да се възползвате от лечебните свойства на тези две подправки.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиБотаникаСнимкиАлт. медицинаИсторияДиетиЛайфстайлЛечения