Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Подобрете храносмилането и нивата на кръвната захар с пектин

Подобрете храносмилането и нивата на кръвната захар с пектин

Подобрете храносмилането и нивата на кръвната захар с пектин - изображение
  • Какво е пектин?

Пектинът е сложен въглехидрат, който спада към разтворимите фибри. Той се добива от растителни източници, като с най-високо съдържание са ябълките и цитрусовите плодове като грейпфрут и портокал. Пектинът помага за проблеми с храносмилането, контрол на апетита и регулирането на кръвната захар и холестерола.

Пектин на прах

  • За какво е полезен?

1. Храносмилане
Едно от основните приложения на пектина е за подобряване на дейността на стомашно-чревния тракт. Разтворимите фибри са естествено средство за справяне с храносмилателни проблеми като диария, констипация и раздразнения. Те имат свойството да привличат вода, като така формират субстанция, подобна на гел. Това осигурява по-бавно и качествено храносмилане, както и по-добро изпразване на чревния тракт.

2. Диабет и кръвна захар
Продуктите, богати на фибри, забавят абсорбирането на въглехидратите и захарта. Така пектинът помага да избегнете резките пикове и спадове в нивата на глюкозата. Поддържането на стабилни нива на кръвна захар често е проблем при хората с диабет, а разтворимите фибри съдействат за по-бавно и постепенно храносмилане.
Пектин при отслабване3. Отслабване
Водоразтворимите сложни въглехидрати съдействат за контрол на теглото, защото удължават чувството на ситост и намаляват апетита. Изследвания показват, че приема на около 5 грама пектин на прах, разтворен в натурален сок или вода, помага да чувствате повече ситост след хранене. Пектинът е подходяща добавка при режим за отслабване.

4. Холестерол
Изследвания показват, че пектинът повлиява положително нивата на лошия холестерол. Според тестовете той може да понижи нивата му с около 10%, като участниците не правят други промени в храненето или начина си на живот.
Пектин от грейпфрут
Редактор: Гергана Стоева
Източници: livestrong.com / draxe.com / selfhacked.com
Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаСъставкиСпортЕ-тата в хранитеДиетиХрани и ястияНовиниЛайфстайлИзследванияХранене при...ЛеченияИнтервютаАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)СимптомиСнимкиФизиологияРецепти