Подсилете имунната система с джинджифилова бира
С основание наричат джинджифила божествен дар, той не е само чудесна подправка към ястия, но и незаменим дар от природата заради богатото съдържание на витамини, антиоксиданти и ценни хранителни вещества.
Специфичният вкус на джинджифила идва от естествените масла, които съдържа, като най-полезното от тях е джинджеролът. Именно на тази важна съставка джинджифилът дължи противовъзпалителните си и антиоксидантни свойства. Джинджифилът е изключително ефективен за облекчаване на симптомите при грип и настинка, за пречистване на дихателните пътища и при проблеми с дишането. Той помага за подсилване на имунитета, подобряване на храносмилането, понижаване на холестерола, стимулиране на кръвообращението и според много проучвания може да действа като естествено болкоуспокояващо.
Многобройните му ползи за здравето са причината да го включваме все по-често в ежедневното си меню – не само като подправка, но и като основна съставка за различни напитки, сред които чай, лимонада и дори прочутата безалкохолна бира с джинджифил, чието приготвяне не само не е никак трудно, но може да се превърне в забавно занимание за цялото семейство. Любопитен факт от историята на тази напитка е, че през 19 век ирландски бармани са предлагали на клиентите си малки съдове с настърган джинджифил, в които да добавят бирата си. Смята се, че именно така е създадена напитката джинджър ейл, която често е била използвана и като домашен лек при кашлица, болно гърло, облекчаване на прилошаване при пътуване, при раздразнен стомах и много други.
За приготвянето на легендарната бира се използва ферментирал джинджифил, а това добавя още ценни свойства на напитката, тъй като ферментиралите храни сами по себе си са истинско богатство. Те съдържат естествени млечно-кисели и ферментни ензими, които са много полезни за храносмилателния тракт и създават перфектна среда както за произвеждане, така и за усвояване на витамини.
Ето как да си приготвите домашна джинджифилова бира за превенция на грип и настинка, особено през студените дни, а защо не и само за да се пренесете в 19 век и и да усетите атмосферата в ирландските барове.
Необходими продукти:
- 8 чаени чаши вода
- 1/2 чаена чаша лимонов сок
- 1/2 чаена чаша кафява захар
- 1/4 чаена лъжица морска сол
- 1/2 чаена чаша ферментирал джинджифил
- парче обелен и нарязан джинджифил (около 5 сантиметра)
Начин на приготвяне:
Изсипете водата (3 чаени чаши) в отделен съд и я оставете на огъня, за да заври. Към нея добавете джинджифила, захарта и солта. Варете продуктите на слаб огън в продължение на 5 минути. Премахнете съда от котлона и оставете напитката да изстива. След това добавете останалата вода, лимоновия сок и ферментиралия джинджифил. Изсипете напитката в отделен съд с херметическо затваряне и я съхранявайте на сухо и прохладно място за 2-3 дни. След изтичане на определения период, я прецедете и я изсипете в друг подходящ съд с херметическо затваряне. Съхранявате я в хладилник.
Как да приготвим ферментирал джинджифил за домашна бира?
Изсипете 2 чаени чаши филтрирана вода в отделен съд. Към нея добавете 3 супени лъжици настърган джинджифил и 3 супени лъжици нерафинирана захар. Покрийте съда с капак и го оставете да престои на стайна температура за 5-6 дни. Разбърквайте сместа периодично, като не забравяте да добавяте по 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица настърган джинджифил всеки ден. Напитката е ферментирала и готова за по-нататъшна употреба, когато по повърхността й се появят балончета и цветът й стане по-мътен.
Коментари към Подсилете имунната система с джинджифилова бира