Начало Съвети Здрав дух Общуване Преди да приключите връзка, задайте си тези 7 важни въпроса

Преди да приключите връзка, задайте си тези 7 важни въпроса

Преди да приключите връзка, задайте си тези 7 важни въпроса - изображение

Една година след развода, качеството на живот при жените намалява с близо 73%, а при мъжете - с 42%. Ето защо психолозите препоръчват да не взимате прибързани решения, особено ако искате да напуснете вашия партньор. Задайте си няколко въпроса и помислете върху тях.

Всеки рано или късно попада в подобна ситуация, в която трябва да направи своя избор: да спаси връзката, като се надява, че всичко може да се оправи или да я прекрати.

Психолозите препоръчват да не напускате партньора, когото обичате, но според тях, няма смисъл да се придържате към връзка тип "добре, но не съвсем". Важно е да вземете своето решение сега, за да не съжалявате по-късно.

Препоръчваме ви да си зададете следните въпроси. Те могат да ви помогнат да погледнете на взаимоотношенията с вашия партньор по различен начин.

1. Дали тази връзка ме прави по-добър човек?

Мислите ли, че сега сте по-добра версия на себе си? В нормалните връзки единият партньор обикновено подкрепя и насърчава другия. Той се възхищава на всичко, което неговата половинка постига. Освен това насърчава нейното личностно развитие и одобрява всяко ново хоби.

От друга страна, ако смятате, че вашият партньор ви дърпа надолу и ви пречи да се развиете в дадена насока, тогава това е основателно причина да помислите върху някои неща. Вашето недоволство един към друг може да прерасне с течение на времето.

2. Имаме ли общи цели и планове за бъдещето?

Това е много важно. Ако искате да имате живот, пълен с партита, приятели, пътешествия и приятни моменти, но вашият партньор е интроверт и обича да прекарва повече време у дома, тогава могат да възникнат конфликти.

Плановете за работа, семейство и т.н. не са по-малко важни. Ако смятате, първо да изградите кариера, а след това да имате деца, и вашият партньор ви подкрепя, всичко е наред. Общите планове и възгледи свеждат до минимум възможността за възникване на спорове. 

3. Говорим ли един с друг?

Всички сме възрастни, които имат свои лични интереси и отговорности. Те не трябва да са по-важни от любовта. Понякога може да се случи така, че проблемите да завладеят нашия живот. И следователно да изместят времето за разговори с любимия човек. Това не бива да се превръща в нещо обичайно. 

От друга страна, ако се чувствате така, сякаш винаги сте на второ място за вашия партньор и той не се интересува от живота ви, може би просто нямате нужда от подобна връзка.

4. Как се чувствате през по-голямата част от времето? Щастливи или разстроени?

Този критерий помага да получите яснота върху вашите взаимоотношения. Ако имате незначителни проблеми, но през по-голямата част от времето се чувствате спокойни в компанията на любимия човек, тогава това е добър знак.

От друга страна, може да се случи така, че партньорите да нямат почти никакви проблеми, но да се чувстват разстроени и нещастни, когато са заедно. Това е сигнал, който никога не трябва да се пренебрегва.

5. И двамата ли правим компромиси?

Нито една връзка не е възможна без компромиси. Това е така, защото партньорите са различни и техните възгледи не могат да съвпадат през цялото време.

Ако смятате, че трябва да жертвате личните интереси заради тези на вашия партньор, това е лош знак. Подобни взаимоотношения нямат бъдеще.

6. Защо искам да се разделя с този човек?

Понякога е трудно да формулирате причините за нещастието във вашата връзка, но ако ги изразите на висок глас, може да се почувствате неудобно. Като например: "Искам да се разделя с този скъп човек заради нещо толкова глупаво."

Опитайте да определите причините сами. Помислете дали са сериозни и дали може да промените ситуацията, ако и двамата положите усилия. След това преминете към взимане на решение.

7. Дали животът ми ще бъде по-добър, ако се разделим?

Представете живота си без този партньор след няколко години. Какво чувствате? Ако знаете, че може да бъдете по-щастливи от сега, направете своя ход, независимо от трудностите. Парите и стабилността са важни, но не могат да бъдат причина да останете с човек, който не ви обича. Помислете върху това.

Ако смятате, че животът без този човек може да се превърне в сиво и скучно ежедневие, тогава обърнете специално внимание на вашата връзка и не взимайте прибързани решения.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИсторияНовини