Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време Предотвратете схващането с 6 лесни офис упражнения

Предотвратете схващането с 6 лесни офис упражнения

Предотвратете схващането с 6 лесни офис упражнения - изображение

Ако сте от хората, които работят по 8 часа в офиса, вероятно добре познавате чувството на стягане и напрежение в областта на врата, раменете и гърба. Продължителното стоене зад бюрото в комбинация с неправилна стойка и недостатъчно движение през деня е вредно както за гръбнака, така и за цялостния тонус на организма.

За да избегнете симптомите на болка и дискомфорт в гърба, се раздвижете с тези упражнения, които можете да изпълните без дори да ставате от стола си.

1. Повдигане на раменете
Опитайте да вдигнете рамене максимално нагоре и задръжте стойката около 5 секунди, след което свалете надолу и отново задръжте. Можете да изпълните упражнението, като повдигате само едното рамо нагоре, а другото придвижвате надолу. Добавете и кръгови движения с раменете напред и назад.

2. Странично разтягане на гърба
Застанете с изправен гръб и вдигнете дясната ръка нагоре. Направете бавен наклон наляво и задръжте поне 5 секунди. След това изпълнете упражнението на другата страна.
Странично разтягане3. Усукване на гръбнака
Поставете дясната ръка зад гърба си, а после извийте горната част на тялото, докато дясното рамо застане в перпендикулярна позиция с облегалката на стола. След това изпълнете същото движение наляво.

4. Пълно разтягане
Седнете изправени с леко разтворени крака и ръце, поставени над коленете. Започнете да придвижвате ръцете надолу към пода, като целта е да докоснете пространството между ходилата ви. Когато пръстите ви опрат земята, опитайте да разтегнете още и да опрете целите длани на земята. Ако не успеете, изпълнете до степента, която ви е удобна. Задръжте поне 10 секунди и се върнете в изправено положение.
Пълно разтягане5. Котешки гръб
Застанете изправени с ръце върху коленете. Вдишайте и извийте гръб назад, като гледате нагоре и събирате рамената, все едно се опитвате да „хванете” молив между двете плешки. Когато раменете са максимално назад, задръжте 5 секунди. След това направете обратното движение, като придвижите рамената напред, извиете гърба и свалите главата към гърдите.

Котешки гръб

6. Разтягане по крака
Седнете близо до ръба на стола и протегнете единия крак напред с пета на земята и пръсти, сочещи нагоре. Поставете длани над коляното и започнете да ги придвижвате надолу към ходилото. Когато изпънете максимално гръбнака, задръжте позицията 5-10 секунди и се изправете отново.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: doyouyoga.com / lifehack.org / beachbodyondemand.com
Снимки: lifehack.org / iwellnesslife.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортЛюбопитноАлт. медицинаНовиниКлинични пътекиЛеченияПсихологияЛайфстайлХранене при...СнимкиИзследванияИсторияЗаболявания (МКБ)ИнтервютаАнкетиТестовеВидеоСпециалистиФизиологияБотаника