Начало Съвети Околна среда и бит За дома Премахнете плесента у дома по 4 начина

Премахнете плесента у дома по 4 начина

Премахнете плесента у дома по 4 начина - изображение

Има различни видове плесен и докато някои от тях са безвредни, други със сигурност не са добре дошли у дома. Най-често срещаната разновидност е повърхностната плесен, която се разпространява на места с влага като банята и мазето. В началото тя има белезникав цвят, а с времето придобива черно или кафяво оцветяване.

Най-лесният начин да проверите дали дадено наслояване е мръсотия или мухъл, е като нанесете малко белина. Ако петното изсветлее или изчезне, значи става дума за плесен. Когато тя е изцяло черна или тъмнозелена на цвят, е препоръчително да изхвърлите засегнатите предмети и да повикате специалист.
ПлесенЕто кои са продуктите, които убиват гъбичките на плесента и могат да ви помогнат да спасите домашните повърхности.

1. Белина
Използвайте хлорна (натриев хипохлорит) или обикновена белина, за да елиминирате плесента и оставеното от нея оцветяване. Понеже продуктът е силен, е необходимо да се разреди с вода преди употреба.

2. Кислородна вода
Може да използвате разтвор с концентрация 3 до 10%, който унищожава плесента и замърсяването. Кислородната вода няма избелващия ефект на белината и действа малко по-бавно, но не съдържа токсични вещества.
Кислородна вода3. Бял оцет
Оцетът е натурално антибактериално средство, което разгражда структурата на плесента. Той отстранява гъбичките, а потъмнелите петна могат да се изтъркат с почистващ препарат.

4. Сода бикарбонат и боракс
И двата продукта имат високо pH, което възпрепятства оцеляването и разпространяването на плесента. Те лесно се смесват с вода, а след употреба минете повърхността с почистващ препарат, за да премахнете оцветяванията.

Почистващи препарати

  • За плочки и фуги: Белината ефективно отстранява плесента от плочките. Смесете белина и вода в пропорция 1:16 (1/2 чаша за 2 литра) и оставете да действа минимум 15 минути. После може да изтъркате мястото,като след това не е нужно да измивате с вода.
  • За стени и дърво: За такива повърхности е добре да добавите малко препарат за миене на съдове, за да може сместа да се задържи. Комбинирайте веро, белина и вода в съотношение 1:10:20 и оставете разтвора да изсъхне без отмиване.

Почистване
Редактор: Гергана Стоева
Източници: thespruce.com
Снимки: e-osuszacze.pl / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИсторияБотаникаНормативни актовеПроизводителиАнкетиСоциални грижиДиетиОрганизации