Отгледайте джинджифил у дома в 4 стъпки
Ако цените лечебните свойства на джинджифила или просто харесвате пикантния му вкус, лесно можете да си отгледате домашен разсад от полезния корен. Не е необходимо да имате градина или тераса – достатъчно е да осигурите саксия с добра почва и слънчева стая.
Предлагаме ви няколко съвета, с които можете да посадите и да отглеждате джинджифил в домашни условия:
1. Намерете подходящ корен
Можете да закупите джинджифилов корен от супермаркета или пазара, като е препоръчително да бъде „органик”. Така ще избегнете риска той да е обработен с препарати, които забавят покълването. Търсете корен, който изглежда сочен и свеж, като задължително трябва да има малки издатини, подобни пъпки. Избягвайте джинджифил с кожа, която изглежда изсушена или с потъмнели пъпки.
2. Насърчете покълването
Някои градинари препоръчват първо да оставите корена накиснат във вода за една вечер. Това може да помогне, ако джинджифилът от магазина е третиран с химикали. Въпреки това не е желателно да го оставяте за повече време във водата - почва с добра влажност и температура е по-подходяща за развитието му. Ако искате да отгледате повече от един корен, нарежете на парчета с големина около 2,5 сантиметра и 1 или няколко пъпки за покълване.
За да покълне, поставете корена върху 3-5 сантиметра почва (добре е пръстта да е обогатена или смесена 1/2 компост) и покрийте с около 1,5 сантиметра, като пъпките сочат нагоре. Поддържайте почвата добре напоена и не я оставяте да изсъхва напълно. Добре е температурата да не е под 20 градуса. Покълването може да отнеме доста време, вариращо от 2-7 седмици.
3. Поставете в голяма саксия
Джинджифилът харесва влагата и богатата почва. След като покълне, го поставете в саксия или сандъче върху десетина сантиметра пръст. Посипете го, така че само стъблото му да остане навън и го дръжте в слънчева стая с температура над 15 градуса. Няма проблем да го посадите и през зимата.
4. Отглеждане и реколта
Поливайте често джинджифила, а веднъж в месеца може да подхранвате с компост. Можете да го използвате след 8-10 месеца.
За да отрежете от джинджифила, хванете зеленото растение в основата му и издърпайте корена навън. Вземете колкото ви е необходимо, а останалата част върнете в почвата, след което може да полеете и наторите растението.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: goodhousekeeping.com / wikihow.com
Снимки: hips.hearstapps.com / hips.hearstapps.com / foodrevolution.org
naturallivingideas.com / theguardian.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БЯЛ СИНАП СЕМЕ 100 г СТЕЛ АРГО
БОБ МУНГ 400 г ЗДРАВНИЦА
РЪКОВОДСТВО ЗА НЕДОСПАЛИ РОДИТЕЛИ - ТРЕЙСИ ХОГ И МЕЛИНДА БЛАУ - ХЕРМЕС
РЪКОВОДСТВО НА Д-Р СПОК: НАЙ-ВАЖНОТО ЗА БЕБЕТО - РОБЪРТ НИЙДЪЛМАН - ХЕРМЕС
КАК ДА РАЗВИЕМ ПОТЕНЦИАЛА НА ДЕТСКИЯ МОЗЪК - д-р ДАНИЕЛ СИЙГЪЛ И д-р ТИНА ПЕЙН БРАЙСЪН - ХЕРМЕС
БИСПОЛ АУРА СВЕЩ В ЧАША ТРИЦВЕТНА С АРОМАТ НА КАНЕЛА И ПОРТОКАЛ snk80-159
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- За дома
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Как да изгорим мазнините с канела и джинджифил
- Как най-лесно да си отгледаме лековития нар в домашни условия?
- Как да си засадим джинджифил?
- Отглеждайте коледниче, за да се радвате на красиви цветове през цялата зима
- Не изхвърляйте ролките от тоалетна хартия - направете си украшения от тях
- Противопоказания и странични ефекти на джинджифила
- Как да използваме джинджифила за отслабване
- Полезни свойства и приложения на джинджифила
- Джинджифил, Исиот, Джинджър
Коментари към Отгледайте джинджифил у дома в 4 стъпки