Начало Съвети Околна среда и бит За дома Отгледайте джинджифил у дома в 4 стъпки

Отгледайте джинджифил у дома в 4 стъпки

Отгледайте джинджифил у дома в 4 стъпки - изображение

Ако цените лечебните свойства на джинджифила или просто харесвате пикантния му вкус, лесно можете да си отгледате домашен разсад от полезния корен. Не е необходимо да имате градина или тераса – достатъчно е да осигурите саксия с добра почва и слънчева стая.

Предлагаме ви няколко съвета, с които можете да посадите и да отглеждате джинджифил в домашни условия:

1. Намерете подходящ корен

Можете да закупите джинджифилов корен от супермаркета или пазара, като е препоръчително да бъде „органик”. Така ще избегнете риска той да е обработен с препарати, които забавят покълването. Търсете корен, който изглежда сочен и свеж, като задължително трябва да има малки издатини, подобни пъпки. Избягвайте джинджифил с кожа, която изглежда изсушена или с потъмнели пъпки.
Покълване2. Насърчете покълването
Някои градинари препоръчват първо да оставите корена накиснат във вода за една вечер. Това може да помогне, ако джинджифилът от магазина е третиран с химикали. Въпреки това не е желателно да го оставяте за повече време във водата - почва с добра влажност и температура е по-подходяща за развитието му. Ако искате да отгледате повече от един корен, нарежете на парчета с големина около 2,5 сантиметра и 1 или няколко пъпки за покълване.

Покълнал джинджифил За да покълне, поставете корена върху 3-5 сантиметра почва (добре е пръстта да е обогатена или смесена 1/2 компост) и покрийте с около 1,5 сантиметра, като пъпките сочат нагоре. Поддържайте почвата добре напоена и не я оставяте да изсъхва напълно. Добре е температурата да не е под 20 градуса. Покълването може да отнеме доста време, вариращо от 2-7 седмици.

3. Поставете в голяма саксия
Джинджифилът харесва влагата и богатата почва. След като покълне, го поставете в саксия или сандъче върху десетина сантиметра пръст. Посипете го, така че само стъблото му да остане навън и го дръжте в слънчева стая с температура над 15 градуса. Няма проблем да го посадите и през зимата.
Джинджифил в саксия4. Отглеждане и реколта
Поливайте често джинджифила, а веднъж в месеца може да подхранвате с компост. Можете да го използвате след 8-10 месеца.

За да отрежете от джинджифила, хванете зеленото растение в основата му и издърпайте корена навън. Вземете колкото ви е необходимо, а останалата част върнете в почвата, след което може да полеете и наторите растението.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: goodhousekeeping.com / wikihow.com
Снимки: hips.hearstapps.com / hips.hearstapps.com / foodrevolution.org
naturallivingideas.com / theguardian.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноПсихологияИсторияАнкетиСоциални грижиДиетиОрганизацииНормативни актовеРецептиАлт. медицинаХранене при...БотаникаЛечения