Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване Преодолейте часовата разлика с 6 стратегии за пътуване

Преодолейте часовата разлика с 6 стратегии за пътуване

Преодолейте часовата разлика с 6 стратегии за пътуване - изображение

Пътуването през различни часови зони води до неприятни симптоми като безсъние, умора, липса на концентрация и стомашни проблеми. Това се дължи на нарушаването на 24-часовите циркадни ритми, свързани с определени периоди на излагане на слънчева светлина, хранене и активност.

През колкото повече часови зони преминавате, толкова по-голям става шансът да усещате симптомите на часовата разлика по-дълго и интензивно. Негативните ефекти не могат да бъдат напълно елиминирани, но могат да бъдат значително намалени с няколко стратегии за умно пътуване, препоръчани от специалисти.

1. Съобразете времето за сън
Често преди път не успяваме да си починем пълноценно и оставаме будни до късно. Такива промени в нормалния цикъл на съня допринасят за допълнително чувство на умора и объркване на организма. Препоръчително е да сте отпочинали, за да може тялото да е в оптимална кондиция за справяне със стреса от пътуването и часовата разлика.

Лекарите съветват няколко вечери да си лягате малко по-рано, ако ще пътувате на изток, или по-късно, ако се движите на запад.
Пътуване2. Избягвайте пристигане през нощта
Ако е възможно, изберете полет, който пристига през деня. Слънчевата светлина помага да останете будни, а освен това можете да излезете навън и по-лесно да се разсеете от чувството на умора след пътя.

3. Ограничете кофеина
Изкуствените стимуланти се намесват в естествения ритъм на организма и могат да попречат на почивката и възстановяване. Тялото функционира най-добре, когато е хидратирано, затова е задължително да пиете достатъчно вода.
Летище4. Раздвижете се
Движението помага да поддържате добро кръвообращение, което е необходимо, ако искате да намалите симптомите от часовата разлика. В списанията на някои самолети може да намерите упражнения за дълги полети или сами да потърсите кои упражнения са приложими в такива условия. Ако пристигнете през деня, не оставайте пасивни, а отделете време за малко раздвижване, разходка или лека тренировка.

5. Възползвайте се от слънцето
Слънчевата светлина е ефективно средство за рестартиране на естествения биологичен ритъм на организма. Когато пристигнете, излезте навън или отворете прозореца, за да си осигурите достъп до светлина, който да сигнализира на тялото, че е ден. При наближаване на времето за сън, изключете изкуственото осветление и избягвайте използването на електронни устройства.

6. Осигурете си спокоен сън
За да сте сигурни, че ще имате необезпокояван и качествен сън, може да се подготвите с маска за сън, тапи за уши и удобна възглавница. Добрата почивка в правилното време допринася за възстановяването. Когато пристигнете, се опитайте да избегнете дългата дрямка през деня, защото това може да наруши вечерния сън.
Самолет
Редактор: Гергана Стоева
Източници: skyscanner.net / webmd.com
Снимки: blog.enjoyapartments.com / parisperfect.com / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецептиИсторияХранене при...ОрганизацииПсихологияСпортАлт. медицинаТестовеНовиниАнкетиФизиологияБотаникаЛечения