Начало Съвети Здраво тяло За детето Приучете детето си към хранителни навици със 7 прости правила

Приучете детето си към хранителни навици със 7 прости правила

Приучете детето си към хранителни навици със 7 прости правила - изображение

Приучаването на детето към хранителните навици се оказва една нелека задача за всеки родител. Лесно е да се дават съвети, но още по-добре е, ако са приложени на практика. Затова ще ви представим няколко идеи, които са предоставени от една майка, приучила 5 годишната си дъщеря на хранителните навици у дома.

  • Детето яде всичко, което консумират и неговите родители.

То няма да опита от плодовете и зеленчуците, докато не види, че мама и тати също хапват от тях.

  • Оставете на своите деца право на избор. 

Те могат да предпочетат чиния, чаша или подложка с любим герой, като по този начин психически се настроят за приготвената храна.

  • Представянето и поднасянето на ястието в един красив вид също играе много важна роля за тях.

Дайте им нарязана ябълка, или на кръгчета и други форми, вместо цяла. Представете им ориза със зеленчуци, като го декорирате с усмивка от моркoви и очи от царевица. Ако детето не желае да яде определени неща, покажете майчината или бащината креативност за приготвяне на храната, която да ориентира детето към неговите вкусове.

  • Яжте заедно с децата си, за да ги насърчавате. 

Понякога е много трудно, заради работното време и отсъствието от вкъщи, но повярвайте, това ще подобри нещата. Вие сте много повече от пример за децата си. На малчугана ще му хареса да яде здравословни и вкусни неща, стига да сте близо до него, за да му вдъхнете стимул и увереност.

  • Не забравяйте да давате на детето си порции, които съответстват на неговата възраст.

Не претендирайте то да изяде цялата храна, която може да консумира един възрастен. Това само ще го изплаши и най-вероятно ще се почувства разочаровано.

  • Избягвайте да давате на детето сладки неща, преди то да е опитало от основното ястие, иначе рискувате да получите отказ от храната, която сте приготвили.

Какво можем да направим в този случай? Поднесете на детето си нещо сладко и здравословно, след като се нахрани. Може да му кажете, че чрез ябълката или някой друг плод всъщност то ще стане по-здраво и силно. Това ще му служи за стимул и мотивация.

  • Въпреки че сме зависими до някаква степен от технологиите, опитайте се да се съберете цялото семейство на масата и да хапнете, без да се разсейвате с телевизия или други неща.

Това е голяма грешка, тъй като по време на хранене, вниманието на родителите се отвлича и така губи контакт с детето, което се чувства до някаква степен изолирано. Също така избягвайте то да яде в стаята си или най-вече пред компютъра.

Ако имате някакви други съвети, които да добавите към тези, ние ще се радваме да ги споделите с нас.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиЛюбопитноАнкетиНовиниОрганизацииРецептиХранене при...Нормативни актовеДиетиСпортФизиологияЛеченияСтатистически проучванияИнтервютаАлт. медицинаЗаведенияБотаникаПроизводителиСпециалистиИсторияТестовеОбразованиеИзследванияКлинични пътеки