Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Разберете причината за появата на стомашни болки според мястото на възникване

Разберете причината за появата на стомашни болки според мястото на възникване

Разберете причината за появата на стомашни болки според мястото на възникване - изображение

Стомашната болка е едно от най-често срещаните здравословни състояния - всички я изпитваме от време на време. Има много различни причини, които водят до дискомфорт в съответната област. Ето защо е важно да идентифицирате проблема, за да го третирате по възможно най-добрия начин.

Представяме ви коремна карта, която може да ви помогне да разберете причината за появата на стомашна болка.

1. Дясната горна част на корема

В дясната горна част на корема са разположени черния дроб и жлъчния мехур, така че най-често срещаните причини за поява на дискомфорт в съответната област обикновено са свързани с тези органи.

 • Ако изпитвате внезапна и силна болка, която възниква от дясното рамо и се появява след консумация на тежка и мазна храна, вероятно имате камъни в жлъчката.
 • Острата болка и тъпите спазми, разпространяващи се по гърба или дясното рамо и продължават няколко часа, могат да индикират холецистит или възпаление на жлъчния мехур.
 • Тъпата или остра болка, която се появява и отминава, обикновено показва, че страдате от хепатит - възпалително състояние на черния дроб.

2. Централната горна част на корема

Тя включва дванадесетопръстника, началото на тънките черва и голяма част от панкреаса.

 • Ако често изпитвате болка, която произлиза от гърба и се появява след хранене, особено с храни, богати на мазнини, това може да бъде признак на панкреатит.
 • Чувствителността и силната болка в тази зона, придружени от гадене, повръщане, диария и подуване на корема, понякога се дължи на епигастрална херния.
 • Изгарящото чувство в областта на гърдите, заедно със симптоми като кашлица, възпалено гърло, кисел вкус в устата, прекомерни газове, повръщане и подуване на корема, обикновено индикират киселини или диспепсия.
 • Ако страдате от киселини, които се влошават, когато се навеждате или лежите, заедно с оригване и болка в гърдите, вероятно имате хиатална херния.
 • Болката, която се влошава в полунощ и между храненията и се облекчава от консумацията на хранителни изделия, може да бъде симптом на язва на дванадесетопръстника.

3. Лявата горна част на корема

Най-голямата част на стомаха е концентрирана в лявата горна част на корема, така че всяка необичайна чувствителност в тази област обикновено се свързва със съответния орган.

 • Силната болка, придружена от гадене или повръщане, може да бъде признак на гастрит или стомашно възпаление.
 • Парещата болка, която става по-силна с изпразване на стомаха, понякога е причина за стомашни язви.

4. Лявата и дясната част на корема

Бъбреците се намират в лявата и дясната част на корема - от всяка страна на гръбначния стълб. Понякога болката в тези области може да бъде причинена от проблеми с дебелото черво.

 • Болката отстрани, възникваща от гърба и придружена от висока температура, студени тръпки, диария и гадене, понякога е признак на бъбречна инфекция.
 • Силната болка, която произлиза от долната част на корема и се появява лавинообразно, индикира камъни в бъбреците. Също така може да имате гадене, повръщане, повишена телесна температура, постоянна нужда от уриниране или кръв в урината.
 • Болката със или без подуване, която се появява заедно със сухи и твърди изпражнения, може да бъде симптом на запек.

5. Централната част на корема

Всяко неудобно чувство в тази част на корема е тясно свързано с проблеми в тънкото и дебелото черво.

 • Стомашната болка и спазми, придружени от тежка диария, висока телесна температура и загуба на тегло, индикират възпалително заболяване на червата.
 • Ако изпитвате болка, заедно с повръщане, диария и невъзможност за преминаване на газове или изпражнения, това може да бъде ранен признак на малка чревна обструкция.
 • Болезненото подуване или изпъкналост в близост до пъпа, които обикновено причиняват дискомфорт, се свързват с пъпна херния.

6. Лявата част на корема

В тази област е разположен не само левия бъбрек, но и част от дебелото черво, която може да се инфектира или възпали заради нездравословна диета, стареене и някои други често срещани причини.

 • Непрестанната и непроменлива болка, придружена от коремна чувствителност, висока телесна температура, гадене и повръщане, е най-типичния симптом на дивертикулит или възпаление на низходящото дебело черво.

7. Дясната долна част на корема

Тя включва апендикс - малък орган, който може да съхранява полезни бактерии, да подпомага доброто храносмилане и да поддържа имунната система.

 • Острата болка, загубата на апетит, гаденето, повръщането и високата телесна температура са най-често срещаните симптоми на апендицит или възпаление на апендикса. Те изискват незабавна медицинска помощ.

8. Централната долна част на корема

В тази част на корема се намират пикочния мехур и репродуктивните органи.

 • Коремните болки, чувството на парене, когато пиете и промяната в цвета на урината могат да индикират инфекция на пикочния мехур.
 • Внезапната и силна болка в таза, която продължава месеци, също е често срещан симптом на някои проблеми, свързани с репродуктивните органи.

9. Лявата долна част на корема

Тук се намира огромна част от дебелото черво, затова ако имате проблеми с този орган, вероятно може да изпитате болка в лявата долна част на корема.

 • Стомашната болка, придружена от спазми, подуване, прекомерни газове, диария или запек, може да бъде симптом на синдром на раздразненото черво.

Информацията, представена в тази статия, има информативна цел. Не забравяйте първо да се консултирате с вашия лекар, ако усетите някакъв вид дискомфорт в областта на корема.

Страдали ли сте някога от стомашни болки? Преглеждали ли сте се? Споделете опита си с нас в коментарите.

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: mommypotamus.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноПатологияСпортЛайфстайлКлинични пътекиФизиологияЛеченияНовиниДиетиИзследванияСнимкиАлт. медицинаБотаникаСпециалисти