Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Разпознайте болестта на Хашимото по 6 признака

Разпознайте болестта на Хашимото по 6 признака

Разпознайте болестта на Хашимото по 6 признака - изображение

Щитовидната жлеза е орган, който отговаря за производството на хормони, контролиращи важни процеси в тялото. Нейната функция е пряко свързана със състоянието на метаболизма, тонуса и енергията на тялото. При болестта на Хашимото имунната система атакува щитовидната жлеза, което води до нарушения в производството на хормони.

Това заболяване е една от най-често срещаните причини за хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза). Двете състояния имат изключително близки признаци, които в началото могат да не ни направят впечатление. Ранната диагностика е важна, защото така неприятните симптоми могат да се овладеят и сведат до минимум.

Ето кои са признаците, които често подсказват за проблем с щитовидната жлеза:

1. Подуване на врата и лицето

Един от по-ясните симптоми на заболяването е подуване при адамовата ябълка, което сигнализира за уголемена щитовидна жлеза. Освен това често се наблюдава подпухване и бледост на лицето, а друг сигнал може да е подуване на клепачите или езика.

Падане на коса

2. Отслабване на косата и ноктите

При Хашимото се наблюдава изтъняване и падане на косата в по-голяма степен от това, което е типично за възрастта. Освен това се забелязват проблеми със здравината на ноктите, като те стават по-склонни към чупливост.

3. Умора и лошо настроение

Заболяването се съпътства от чувство на хроничната преумора, затруднена концентрация и намалена мотивация. Може да се появят болки в мускулите и ставите, а на психично ниво се усещат симптоми на депресивност и променливо настроение.

Умора и лошо настроение

4. Напълняване без очевидна причина

Функцията на щитовидната жлеза е пряко свързана с метаболизма. Проблемите с този орган могат да доведат до покачване на теглото, дори пациентът да не е правил промени в диетата и режима си. Констипацията често е друг придружаващ симптом.

5. Суха бледа кожа

Това автоимунно заболяване афектира състоянието на кожата, като тя става по-суха и светла от обичайния си вид.

Суха кожа

6. Силен или нередовен менструален цикъл

Проблеми с щитовидните хормони могат да дадат отражение върху месечния цикъл на жените. Възможно е той да стане по-тежък и обилен или да идва с нерегулярни дати.

 

Редактор: Гергана Стоева
Източници: rd.com / mayoclinic.org / verywellhealth.com
Снимки: mydr.com.au / effortlessskin.com / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаСнимкиХранене при...ИсторияЗдравни съветиИзследванияЛеченияРецептиСпортВидеоПсихологияНаучни публикацииЗаболявания (МКБ)НовиниПатологияИнтервютаЛюбопитноКлинични пътекиФизиологияБотаника