Начало Съвети Околна среда и бит Мода и облекло Следвайте тези 3 основни препоръки, за да запазите велурените обувки в добро състояние

Следвайте тези 3 основни препоръки, за да запазите велурените обувки в добро състояние

Следвайте тези 3 основни препоръки, за да запазите велурените обувки в добро състояние - изображение

Велурът представлява специално обработена кожа, най-често телешка, но също така е възможно тя да бъде овча, свинска, еленова или друг вид. Произвежда се чрез пясъчно шлифоване на вътрешната й повърхност и именно това придава кадифената мекота на велура. Същевременно това е и причината, която прави този материал по-малко устойчив на повреди, надрасквания и петна.

Ако харесвате и имате велурени обувки, то знаете, че през студените месеци те идеално могат да стоплят краката ви и едновременно с това са много удобни, поради своите гъвкавост и мекота. Но те изискват грижи. Следвайте няколко препоръки, за да запазите в добро състояние велурените си обувки.

1. Избягвайте намокрянето на обувките

намокряне на велурени обувки

Ако обувките ви биват намокряни твърде често, то влакната и структурата на материала биха могли да се повредят, както и да се появят трудни за отстраняване петна. Затова при навлажняване, първото нещо, което трябва да направите, е да ги изсушите незабавно. Това не е трудно. Просто отрежете няколко парчета хартия, смачкайте ги и ги поставете вътре в обувките. Оставете да изсъхнат на стайна температура.

Допълнителна препоръка: Можете да си купите специален спрей за велур, който има водоотблъскващ ефект, и да го използвате, като покриете цялата повърхност на обувките, преди да излезете навън.

2. Почиствайте обувките редовно

обувки

През лятото е лесно да се грижите за велура. За да правите това, използвайте сух плат, с който да го почистите. Не е необходимо да е специално предназначен, можете да използвате парче от стара дреха. За да измиете подметките, са ви нужни мека гъба и топла вода. Внимателно ги почистете, а след това отново ги оставете да изсъхнат на стайна температура.

Допълнителна препоръка: Не трябва да оставяте велурените обувки на място, където би могло да се натрупа прах по тях. В противен случай те могат трайно да изгубят наситеността на цвета си.

3. Използвайте пара за запазване на велура

пара

Велурът, оставен под влиянието на влага или топлина, в крайна сметка ще пострада. Повърхността му ще изгуби своята кадифеност. За да го възстановите, можете да сложите тенджера с вода на котлона и когато течността заври, да задържите обувките над нея за известно време. Ако разполагате с парогенератор, той значително би могъл да опрости процедурата.

Допълнителна препоръка: За да можете да направите цялостно почистване на велурените си обувки и да ги съхраните за възможно най-дълъг период от време, следвайте и този метод:

  • В малък леген или друг съд добавете малко количество прах за пране и разбъркайте до образуване на пяна;
  • Потопете в нея четката, с която ще почистите обувките (добре е тя да бъде специално предназначена за обработка на велур);
  • Започнете да търкате замърсените участъци, като не притискате четката твърде силно, защото е възможно да предизвика наранявания по повърхността;
  • След това внимателно избършете обувките с мека влажна гъба, като я движите само в една посока, а не напред-назад, и ги оставете да изсъхнат.

Не забравяйте, че е важно да не оставяте велурените обувки в близост до източници на топлина. Ако пък цветът им е започнал да избледнява или след съхранението им в шкаф по тях са се появили бели петна, можете да възстановите добрия им външен вид по два начина:

велурени обувки

  • За да възстановите цвета, използвайте спрей аерозол. Старайте се да го разпръсквате равномерно върху обувките;
  • Потопете мека кърпа или четка в 6% оцетен разтвор и с нея минете цялата им повърхност, като отново не забравяте да го правите в една и съща посока – петната ще се премахнат.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: zhenskoe-mnenie.ru
Снимки: womanjour.ru, xcook.info, hangerproject.com, baldeika.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСпортРецептиЛечения