Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Спасете храната от разваляне с 5 кухненски трика

Спасете храната от разваляне с 5 кухненски трика

Спасете храната от разваляне с 5 кухненски трика - изображение

Знаете ли, че в някои от напредналите страни един средностатистически човек изхвърля около 10 килограма храна на месец. Една от причините е, че понякога продуктите се развалят, преди да сме ги използвали. По този начин не само губим храна, но и ощетяваме бюджета си.

За щастие има някои кухненски трика, с които можете да запазите храната свежа и вкусна по-дълго време:

1. Сложете хартиена кърпа под зеленолистните зеленчуци
Листата на зелената салата лесно повяхват, а ако я оставите за няколко дни най-вероятно вече няма да искате да я използвате. Наличието на влага и бактерии кара листата лесно да загниват. За да намалите нивото на влагата, отдолу поставете хартиени кърпи, които да я абсорбират.

Зелена салата

2. Запазете половин ябълка или авокадо с лимон
Когато са срязани, те бързо покафеняват. Това се дължи на ензимите, които се активират при контакт с кислорода от въздуха. Използвайте лимонов сок, за да съхраните парче ябълка или авокадо. Лимонената киселина дезактивира действието на ензимите и забавя покафеняването.
Авокадо и лимон3. Комбинирайте ябълки с картофи, но не с други зеленчуци
Ябълките и бананите отделят етилен, който ускорява зреенето на други плодове и зеленчуци. Изключение правят картофите, защото именно този газ предотвратява покълването им. И не забравяйте, че не е подходящо съхранявате картофи на светло място или в хладилника.
Ябълки и картофи4. Измийте горските плодове с оцет
Плодове като ягоди и малини лесно хващат плесен в хладилника, а оцетът има антибактериални свойства. За да елиминирате спорите на бактерии от повърхността им, ги поставете в купа с 1 чаша оцет и 3 чаши вода. След това изплакнете и поставете върху хартиена кърпа.
Ягоди5. Поставете тиксо около ствола на бананите
Бананите обикновено узряват бързо и дори помагат на другите плодове да узреят. За да ги съхраните свежи по-дълго време, поставете тиксо около стъблото. За още по-дълготраен резултат може да ги разделите и да увиете всеки индивидуално.
Банан
Редактор: Гергана Стоева
Източници: gethealthyu.com / self.com / momprepares.com
Снимки: static01.nyt.com / food52.com / theswagusa.com / cosmopolitan.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпортНовиниХранене при...ДиетиСоциални грижиРецептиАнкетиФизиологияНормативни актовеСтатистически проучванияЛеченияОрганизацииИнтервютаПсихологияАлт. медицинаЗаведенияБотаникаПроизводители