Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно Тествайте възрастта на вашето тяло с тези 5 лесни упражнения

Тествайте възрастта на вашето тяло с тези 5 лесни упражнения

Тествайте възрастта на вашето тяло с тези 5 лесни упражнения - изображение

Всеки човек притежава вродена гъвкавост. Ето защо децата лесно могат да оплетат краката си и да ги поставят над главите си. С течение на времето ние губим нашата естествена гъвкавост и мобилност на ставите. Работата в офиса също влошава ситуацията. Накрая откриваме, че трудно може да изправим гърба си или да закопчеем ципа на роклята.

Представяме ви 5 упражнения, които могат да ви помогнат да тествате гъвкавостта на вашето тяло и да определите към коя възрастова група попада то. Пригответе се - резултатите могат да се окажат неприятни. Загрейте, преди да преминете към упражненията: може да скачате, да правите клекове или напади.

1. Тествайте гъвкавостта на рамената

 

Опитайте се да допрете длани една до друга като поставите ръце зад гърба.

 • Лесно ли ви беше? Поздравления! Или сте млади или гъвкавостта на вашите рамена е добре развита. Няма за какво да се притеснявате.
 • "Направих го, но това се оказа голямо предизвикателство за мен." Трябва да практикувате това упражнение по-често.
 • Ако усилията ви не са увенчани с успех, тогава опитайте следния трик. Поставете ръце зад гърба и хванете лактите с длани. Запазете тази позиция в продължение на няколко минути. Практикувайте упражнението редовно, за да избегнете синдром на замръзналото рамо.

2. Тествайте гъвкавостта на гръбнака

 

Застанете в изправено положение с леко разтворени крака. Бавно се наведе напред и докоснете земята с ръце. Направете това, без да свивате колената.

 • Ако може да поставите цялата длан върху пода, това е чудесно. Вие не сте навършили 25 години или редовно разтягате вашите мускули.
 • Ако докоснете пода с пръсти, това е добре, но трябва да правите упражнението по-често.
 • Ако не може да докоснете пода, тогава имате нужда от тренировки. Вашите гръбначни стави вероятно са готови да се сприятелят с дивана, топлото одеяло и плетивата.

3. Тествайте гъвкавостта на предната част на врата и раменния пояс

 

Застанете на колене, извийте врата и гръбнака назад и докоснете петите с ръце.

 • Ако не може да докоснете петите си, не се опитвайте. Обърнете се назад, придържайки гърба с ръце. Трябва да работите върху вашата гъвкавост. Вие определено не сте тийнейджър.
 • Ако може да направите упражнението, това е страхотно. Поздравления! Внимателно се върнете в изходна позиция.

4. Тествайте гъвкавостта на тазобедрената става

 

Седнете върху пода и протегнете единия крак на страни. Бавно наведете тялото си към него, без да го свивате.

 • Ако докоснете коляното с чело и останете в тази позиция в продължение на 2 минути, може да ви поздравим. Вашата физическа възраст е приблизителна до тази на училищната.
 • Ако не може да докоснете коляното и крака ви неволно се свива, вашите стави не са мобилни и задните мускули на бедрата не са достатъчно еластични.

5. Тествайте гъвкавостта на коленните стави

 

Поставете длани и крака върху пода, както е показано на първото изображение. Бавно повдигнете таза нагоре, образувайки пирамидална форма на тялото.

 • Ако сте млади, това упражнение няма да ви затрудни. С помощта на малки стъпки вие може да се "откъснете" от пода и да образувате пирамидалната форма, за която споменахме по-рано.
 • След 30-годишна възраст в трудно да направите упражнението, без да огъвате лактите, коленете и гърба. Имайте предвид този проблем и обръщайте повече внимание на разтягането.
 • Ако не може да направите този тест, вероятно сте на повече от 50 години и въобще не сте приятели със спорта.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.merakilane.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиПсихологияАлт. медицинаАнкетиТестовеВидеоСпециалисти