Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 10 съвета, които могат да спасят живота ви

10 съвета, които могат да спасят живота ви

10 съвета, които могат да спасят живота ви - изображение

Всеки път, когато излизате сред дивата природа, е добре да знаете как да се предпазите в екстремна ситуация. Опитайте някои от следните необичайни начини за употреба на обикновените неща. Те могат да ви помогнат да оцелеете сред необятната дива пустош.

1. Чорапогащи.

 • Защитават от насекоми, кърлежи и пиявици.

За да избегнете ухапванията от насекоми, кърлежи и пиявици, използвайте най-обикновен чорапогащник. 

2. Торба за смет.

 • Дъждобран 

Торбата за смет може да ви помогне да предпазите както вас, така и вашите вещи от дъжда.

 • Защита от премръзване

Обвийте тялото си с няколко найлонови торбички и облечете възможно най-много дрехи. По този начин може да предотвратите премръзване.

3. Сода за хляб.

 • Пожарогасител

Содата за хляб може да бъде използвана като пожарогасител. Това означава, че тя е способна да погаси малък горски пожар.

 • Дезинфектант

Разтворете 1 супена лъжица сода за хляб в 1 литър вода. Използвайте течността като средство за почистване на плодове и зеленчуци. Тя може да помогне за премахване на пестициди и други вредни вещества по тях.

4. Натурален ябълков оцет.

 • Мехлем против изгаряния

Ако имате леки изгаряния, натуралният ябълков оцет може да ви помогне. Потопете засегнатия участък в разтвор от равни количества вода и оцет, за да облекчите болката и да ускорите заздравяването на кожата.

 • Замаскирване на миризмата (срещу диви животни)

Натуралният ябълков оцет може да помогне за прикриване на миризмата и да ви защити от дивите животни.

5. Тиксо.

 • Премахване на трески

Ако треската не е изцяло под кожата, може да я извадите с помощта на тиксо. Прикрепете го към засегнатото място, притиснете го и го издърпайте по посока на заседналата частица.

 • Спиране на кървенето

Ако не разполагате с лейкопласт, прибегнете до употребата на обикновено тиксо като заместител.

6. Часовник.

 • Откриване на правилния път

Когато слънцето изгрее, може да използвате вашия ръчен часовник като компас. Ако се намирате в северното полукълбо, поставете устройството върху равна повърхност. Часовникът трябва да сочи към слънцето. Разделете ъгъла между малката стрелка и числото 12 наполовина. Средата на ъгъла трябва да сочи на юг, а противоположната посока - север.

7. Чорапи.

 • Спасяване на човек от удавяне

Чорап, напълнен със съчки, може да бъде използван като средство за спасяване на удавник. Клонките остават на повърхността и човекът може да се хване за тях.

8. Тампони.

 • Филтриране на вода

Тази техника далеч не е перфектна, но не разполагате с големи възможности в екстремни ситуации. Вземете празна пластмасова бутилка, затворете я и я отрежете на половина. Обърнете горната част и я напълнете с тампони. Направете няколко дупки на капачката и налейте водата. Използвате втората половина, за да съберете пречистената питейна напитка.

 • Запалване на огън

Тампоните са направени от памук. Те служат като чудесен материал за огрев. Просто отворете няколко тампона и ги използвайте, за да запалите огън.

9. Картофен чипс.

 • Запалване на огън

Друг начин да запалите огън е да използвате обикновен картофен чипс. Той гори по-дълго време, тъй като съдържа голямо количество растително масло.

10. Дъвка.

 • Съхраняване на провизиите

Дъвченето на дъвка помага за потискане на глада. С нейна помощ вие може да предпазите провизиите от прекомерно потребление.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.rd.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлТестовеНовиниПсихологияИсторияЛюбопитноСнимки