Начало Съвети Здраво тяло Първа помощ при... 12 трика за оцеляване, които могат да спасят живота ви един ден

12 трика за оцеляване, които могат да спасят живота ви един ден

12 трика за оцеляване, които могат да спасят живота ви един ден - изображение

Всеки притежава умения, които да развива и усъвършенства с течение на времето. Голяма част от тях са полезни най-вече за нашата кариера и образование. Представяме ви някои от уменията, които абсолютно всеки трябва да придобие. Макар да изглеждат непотребни на пръв поглед, те могат да спасят живота ви един ден.

1. Връзване на възли.

Научете се да връзвате различни възли. Те могат да ви бъдат от полза в най-различни ситуации: при вдигане на тежки предмети или дейности на открито (туризъм, риболов и други).

2. Маневра на Хаймлих.

Този метод може да помогне за спасяване на човешки живот. Така, ако някой се задави с парче храна, вие ще знаете точно какво да направите.

3. Ориетиране в гората.

Ако сте на излет сред дивата природа, се уверете, че знаете как точно да изход от непознат район. Не разчитайте на устройства, които да ви помогнат: връзката може да прекъсне. За да стигнете до безопасно място, трябва да използвате компас.

4. Познания за водопроводи и електричество.

Този вид познания са полезни в случай на авария или пестене на пари. Например, кранчето се чупи, докато миете съдове и водата започва да пръска навсякъде. Ако не знаете как да я спрете, извадете лодката и бъдете готови да чакате водопроводчика. И когато той приключи с тръбите, вие трябва да поправите всички електроуреди, покрити от водата. Ето къде практическите умения по електротехника могат да бъдат полезни.

5. Ремонтно оборудване.

Всеки трябва да разполага с минимален набор от инструменти за осъществяване на ремонтни дейности. Колкото и смешно да звучи, трябва да знаете как да забиете пирон в стената или да закачите картина. Не е нужно да се обаждате на специалист за това всеки път, нали?

6. Спасяване на човек от удавяне.

Съществува само едно препятствие по пътя към спасяването на човек от удавяне: не може да плувате. Ако, обаче, притежавате това умение, нищо няма да бъде в състояние да ви попречи да спасите живота на този човек. Не забравяйте, че трябва да го доближите по такъв начин, че да не ви забележи. В противен случай той може да ви попречи и да ви завлече надолу в пристъп на паника. След като доближите този човек, го хванете под мишниците или брадичката и го изведете на брега.

7. Пестене на пари.

 

Няма нищо лошо в това да се придържате към определен бюджет и да пестите пари. Какъвто и да е вашият доход, вие трябва да спазвате правилата, за да не се превърнете в прахосник. Това е един добър съвет, който може да ви помогне да спестите пари.

8. Риболов и гребане с лодка.

Не е нужно да сте рибар, но трябва да знаете тези неща. Риболовът е най-лесният начин за намиране на храна в дивата природа, ако наблизо има воден басейн. А гребането с лодка е от съществено значение за предвижването през него и откриването на добри места за риболов.

9. Предварително планиране на ваканцията.

Добрата ваканция е добре обмислената ваканция. Ако не искате да изпаднете в неприятна ситуация или да забравите нещо, планирайте предварително вашето пътуване. Не разчитайте на паметта си: направете списък с нещата, които да вземете с вас по време на почивка. И ако пътувате в чужбина, не забравяйте за нискотарифните полети, за да спестите пари.

10. Бягство от бездомно куче.

Ако имате "късмет" да срещнете бездомно куче, може да се предпазите от него чрез няколко начина:

  • Ако кучето не е голямо, може да го сплашите като се престорите, че взимате камък от земята. Направете така, че то да ви забележи: бавно тръгнете към него и когато попаднете в центъра на неговото внимание, направете това. Малкото и страхливо куче ще избяга.
  • Ако не се получи, трябва да бъдете подготвени за атака. Може да се опитате да ритнете кучето в носа при опит за нападение от негова страна, но точния удар е рядкост. По-ефективно е да го оставите да ви ухапе: бавно свалете якето си, без да обръщате гръб на животното и го увийте около ръката си. Оставете кучето да захапе дрехата, след това я пуснете и побегнете.

11. Употреба на крик.

Елементарните познания за автомобилите винаги са от полза. Ако спукате гума в средата на нищото, може да я смените с помощта на крик и гаечен ключ. И не забравяйте да поставите подпори, за да не наклоните колата, докато я повдигане.

12. Защита от самолетна авария.

Указанията за безопасност в самолета могат да твърдят обратното, но е по-добре да помните, че позицията, показана в повечето брошури, с наведена глава и ръце около коленете, е по-малко безопасна, отколкото тази с леко приведено напред тяло. Стъпете здраво на земята и опрете ръце и предмишници към гърба на седалката пред вас, притискайки челото към дланите. По този начин може да предпазите врата, гърба и гърдите от счупване в случай на катастрофа.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.survivallife.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиТестовеПсихологияИсторияНовиниЛюбопитноСнимки