Начало Съвети Здрав дух Общуване 10 ефективни начина да кажете "не", без да чувствате вина

10 ефективни начина да кажете "не", без да чувствате вина

10 ефективни начина да кажете "не", без да чувствате вина - изображение

Лесно ли казвате "не" на вашите роднини и колеги, които ви молят за услуга? За много хора е истинско предизвикателство. Те често се страхуват да кажат "не", дори това да направи нещата по-лесни за тях. И се съгласяват, за да избегнат конфликти. Но този навик ги изнервя и ги кара да правят неща, които не искат. Всеки трябва да бъде в състояние да отказва по нещо на останалите. Следната статия може да ви помогне да придобиете това умение. Представяме ви 10 препоръки, способни да ви помогнат да отказвате и все още да поддържате здрава връзка.

1. Опитайте се да разберете защо казвате "не" за нещо

Преди да изградите връзка с останалите хора, трябва да разберете какво е важно за вас и какво не. За да направите това, създайте списък с личности, неща и събития, на които искате да отделите време. Опитайте се да определите приоритетите. В противен случай може да изпитате противоречиви чувства относно това дали сте направили нещо правилно.

2. Предложете избор

Вероятно това е най-лесният начин да кажете "не". Когато откажете да направите услуга на някого, предложете алтернатива или "утешителна награда". Например, ако не може да излезете с приятел вечерта и не сте го виждали дълго време, обещайте да се срещнете в рамките на седмица. Най-важното в този случай е да се опитате да бъдете полезни на човека и да не правите неща, които могат да внедрят чувство на вина.

3. Покажете съчувствие

Ако не може да помогнете на някого, покажете, че споделяте неговата гледна точка и разбирате какво иска. Кажете, че осъзнавате ситуацията, в която се намира и пожелайте късмет. По този начин може да помогнете на човка да се чувства по-добре и да преглътне по-лесно вашия отказ.

4. Кажете "не" на молбата, а не на събеседника

Не се притеснявайте, че вашият отказ може да засегне човека, защото се опитвате да поддържате връзка с него. Фактът, че отказвате да помогнете означава, че не може да го направите, нищо лично. Разбира се, трябва да бъдете учтиви, но и непреклонни, когато казвате "не". Подобно поведение позволява на другия човек да разбере, че наистина не може да помогнете.

5. Изяснете причината

Не всеки може да откаже да направи нещо, без да обясни причината. И човекът, който моли за услуга, очаква поне няколко думи от вас. Не трябва да изпадате в подробни обяснения, просто споделете обстоятелствата, поради които отказвате да помогнете. Вероятно бързате за лекар или сте прекалено уморени и трябва да си починете или не искате да помогнете поради други причини. Просто бъдете честни.

6. Практикувайте изричането на "не"

Започнете да прилагате всички теоретични знания на практика. Изберете обикновена ситуация, изискваща минимален риск. Например, кажете "не" на сервитьора, който ви предлага десерт в кафенето.

Или когато сте сами вкъщи, повторете думата 10 пъти. По този начин може да придобиете увереност в бъдещи ситуации.

7. Добавете комплимент към отказа

Откажете да помогнете на някого, но превърнете отказа в комплимент. Например, "Благодаря, че ме покани!" или "Оценявам това, че се обърна първо към мен!" Също така може да пожелаете късмет.

8. Бъдете готови за избор

Често изпитвате трудност да кажете "не", не защото се страхувате да не обидите някого, а защото не искате да пропуснете интересно предложение. В такъв случай, отказът води не само да загубена възможност, но и компромис. Помнете следното: когато не искате да направите нещо, съгласете се с друго. Това означава да изберете една от две възможности.

9. Ако настояват, бъдете непоколебими

Някои хора са толкова упорити, че не оставят другите на мира, докато не получат това, което искат. Следното правило засяга най-вече роднините. В такъв случай, най-добрият ход, който може да предприемете, е да повторите вашия отговор отново и отново.

Това не означава, че не е нужно да съчувствате на събеседника. Може да го прегърнете, но не позволявайте на думата "не" да се превърне в "може би" и следователно "да, разбира се".

10. Не отделяйте много време за отговор

Понякога е трудно да откажете на някого. Но когато отделите твърде много време за отговор и кажете "може би", вашето "не" не звучи добре. Ясният отказ в дългосрочен план в по-приемлив. Не се опитвайте да правите твърде много неща по едно и също време.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: uk.businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпортСоциални грижиХранене при...ЛеченияАлт. медицинаПсихологияФизиологияТестовеБотаника