Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 10 мита за първа помощ, които могат да навредят на вашето здраве

10 мита за първа помощ, които могат да навредят на вашето здраве

10 мита за първа помощ, които могат да навредят на вашето здраве - изображение

При спешен случай, първото нещо, което идва на ум на даден човек, са съветите на неговите приятели и роднини. Въпреки това, дори най-известните препоръки могат да доведат до тежки последици. Това са 10 мита за оказване на първа помощ, които са способни да ви спестят всяко едно объркване.

1. Нанасяне на лед върху синина.

 • Защо това е грешно: Ледът наистина помага за намаляване на синините, но не го нанасяйте директно върху кожата, иначе може да се сдобиете със студено изгаряне.
 • Как да го направите правилно: Увийте леда в кърпа. Нанесете го върху засегнатия участък и го оставете да действа 20 минути. След това го премахнете и изчакайте още 20 минути. Повторете процедурата няколко пъти.

2. Разтриване на човек, които има висока температура, с алкохол или оцет.

 • Защо това е грешно: Оцетът и алкохолът се абсорбират от кръвта. Разтриването с алкохол може да доведе до интоксикация, докато оцетът повишава киселинността прекалено много. Това е изключително опасно за децата.
 • Как да го направите правилно: Консумирайте повече течности и охладете помещението, което обитавате. Ако спазвате тези условия, може да намалите температурата, стига да не е прекалено висока, сами.

3. Повдигане на човек в безсъзнание.

 • Защо това е грешно: Ако някой припадне, не се опитвайте да го повдигате и да го пръскате със студена вода - това само може да влоши състоянието. След като дойде в съзнание, той не трябва да консумира кафе или енергийни напитки: кофеинът води до дехидратация.
 • Как да го направите правилно: Повдигнете краката на човека, разкопчайте тесните дрехи и не му позволявайте да се изправя не крака веднага, след като се свести.

4. Използване на масло или заквасена сметана за облекчаване на кожни изгаряния.

 • Защо това е грешно: Единствената причина да се чувствате добре след това, е моментното чувство на охлаждане. Опасността тук, обаче, е, че маслото или заквасената сметана засъхват и създават тънък слой, който разрушава топлообмена (топлината става по-дълбока и причинява повече щети).
 • Как да го направите правилно: Потопете засегнатата зона в студена вода за 15 минути. Никога не пукайте блистера, тъй като може да премахнете защитния слой и да оставите раната отворена за инфекции, които да доведат до загнояване.

5. Наместване на изкълчена става.

 • Защо това е грешно: Не бива да намествате сами изкълчената става, тъй като това може да доведе до допълнителни наранявания.
 • Как да го направите правилно: Обездвижете крайника и закарайте жертвата в болница. Засегнатият участък не трябва да се натоварва. Вместо това, го превържете здраво, обездвижвайки не само мястото на възможна фактура, но и двете съседни стави.

6. Прилагане на топлина върху навехнатото място.

 • Защо това е грешно: Топлите чорапи няма да ви помогнат, ако сте изкълчили мускул. Точно обратното. Те могат да засилят притока на кръв, който да доведе до тежко подуване.
 • Как да го направите правилно: Нанесете студени компреси в първите дни след нараняването. По този начин може да намалите болката и възпалението. Осигурете минимално натоварване на засегнатия участък за 48 часа.

7. Предизвикване на повръщане при натравяне.

 • Защо това е грешно: Предизвикването на повръщане е стандартна процедура при натравяне. Въпреки това, тя е строго забранена в случай на отравяне с киселини, алкални или разяждащи вещества.
 • Как да го направите правилно: Незабавно се обадете на бърза помощ. Ако сте сигурни, че повръщането може да ви помогне, не използвайте манган, сода за хляб или прясно мляко, за да го предизвикате. Вместо това, консумирайте повече топла вода.

8. Премахване на чуждо тяло от окото.

 • Защо това е грешно: Рискувате да направите грешно движение на ръката и да се нараните.
 • Как да го направите правилно: Покрийте окото с марля и се обадете на лекар. Само при химическо изгаряне трябва незабавно да измиете зрителния орган с вода.

9. Премахване на предмет от рана.

 • Защо това е грешно: Може да издърпате треска от пръста си или малко парче стъкло от ръката си, но никога не се опитвайте да премахвате предмет от сериозна рана. Докторите правят това в хирургичното отделение. В противен случай, може да предизвикате кървене, което да доведе до смърт.
 • Как да го правите правилно: Колкото и страшно да изглежда ножа в крака или голямото парче от глинен съд в гърдите, заведете човека в болница, вместо да му помагате да извади предмета от тялото си.

10. Нанасяне на мехлем върху раната.

 • Защо това е грешно: Раната зараства по-бързо на чист въздух, докато мехлемите създават нежелана влага.
 • Как да го направите правилно: Почистете раната със сапун и хладка вода. Подсушете засегнатия участък и го превържете.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.boyslife.org
По статията работи: Маргарита Добрева

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиНовиниЛайфстайлИсторияТестовеСоциални грижиСпортЛечения