Начало Съвети Здраво тяло Първа помощ при... 9 техники за първа помощ, които могат да бъдат вредни

9 техники за първа помощ, които могат да бъдат вредни

9 техники за първа помощ, които могат да бъдат вредни - изображение

Уменията за оказване на първа помощ са необходимост за всеки. Но ако нямате достатъчно познания за това как да помогнете на пострадал човек, е възможно да влошите ситуацията. Представяме ви списък с едни от най-често срещаните грешки, които хората допускат, докато оказват първа помощ.

Преди всичко:

 • Уверете се, че не сте в опасност.
 • Проверете пулса, дишането и размера на зениците в затъмнена стая, тъй като те намаляват при включено осветление.

Внимание! Ако липсват признаци на живот, незабавно направете кардиопулмонална реанимация.

1. В случай на тежко кървене

Основна грешка: незабавно прилагане на турникет.

Първото нещо, което трябва да направите, е да спрете кървенето. Стегнете артерията, разположена близо до раната. След това поставете компресивна превръзка, използвайки стерилни кърпички, или ако раната е много дълбока, я запълнете с тях и фиксирайте с бинт.

Турникетът трябва да се слага само при спешни случаи. Той се поставя върху кожата - над раната и възможно най-близо до нея.

 • Важно: Разхлабвайте турникета за 10-15 минути на всеки час. И не забравяйте да притиснете артерията. След това отново стегнете турникета, но за не повече от 30 минути.

2. В случай на кървене от носа

Основна грешка: накланяне на главата назад.

Помолете пострадалия да седне и да наведе глава напред. Притиснете меката част на носа с пръсти, за да насърчите кръвообращението, в продължение на 10 минути. След това помолете пострадалия да изплюе кръвта, с цел предотвратяване на повръщане.

 • Важно: Не запушвайте носа с памучни кърпи или тампони. Направете това само, ако кървенето не спира повече от 15 минути. В такъв случай незабавно се обадете на лекар.

3. В случай на хипотермия

Основна грешка: разтриване със сняг, масло или вазелин, което води до бързото покачване на телесната температура.

Преди всичко трябва да осигурите на пострадалия предварително затоплена стая и да покриете измръзналите участъци от неговото тяло. Уверете се, че носи сухи дрехи. Увийте го с няколко топли одеяла и не забравяйте да му дадете подсладени напитки и топла храна.

 • Важно: Запомнете, че не трябва да прилагате метода при хора, които са употребявали алкохол, тъй като такива напитки разширяват кръвоносните съдове и това води до загуба на топлина.

4. В случай на сърдечен арест

Основна грешка: извършване на едни и същи действия при хора от различни възрастови групи.

Индиректният сърдечен масаж за възрастни се прави с две ръце: основата на дланта притиска гръдния кош, а палецът е насочен към брадичката или краката на пострадалия. Подобни действия, но с цяла длан, се извършват и при тийнейджъри. За да направите индиректен сърдечен масаж на бебе, трябва да притиснете гръдния кош с два пръста.

 • Важно: Процедурата може да се прилага само при хора с тяло, разположено върху здрава и равна повърхност.

5. В случай на изгаряне

Основна грешка: сваляне на дрехи и пукане на мехурчета.

Ако имате леки изгаряния без значително увреждане на тъканите, трябва да изплакнете засегнатия участък под течаща вода в продължение на 20 минути. След това да покриете със стерилна кърпа, а върху нея да поставете лед или нещо студено. Накрая посетете лекар, за да установи нанесените щети върху кожата.

 • Важно: Ако изгарянето е тежко, дайте на пострадалия малко сол или минерална вода.

6. Запушване на дихателните пътища

Основна грешка: прилагане на "маневрата на Хаймлих", докато човек е в безсъзнание.

Ако възрастен се задави или припадне, обърнете го по гръб и седнете върху бедрата му. След това поставете ръце в долната част на гръдния кош и притиснете леко. Обърнете пострадалия настрани и се опитайте да извадите чуждото тяло от устата му с пръсти.

Ако дете се задави, положете го на лявата си ръка (или дясната, ако сте левичар) с глава надолу и го ударете три пъти по гърба, след което хванете краката му и го обърнете с главата надолу.

 • Важно: Ако прилагате "маневрата на Хаймлих" върху бременни жени, трябва да притискате малко над гръдния кош.

7. В случай на изкълчване

Основна грешна: опит за наместване на ставата.

Може да откриете вида на изкълчването само с помощта на рентгеново лъчение. Ето защо не трябва да позволявате на пострадалия да мести увредения участък от своето тяло. Нито да го огъва, нито да го извива. Единственото нещо, което може да направите, е да използвате плоски и тесни предмети, за да прикрепите засегнатия крайник към най-близките стави, за да го обездвижите. Превръзката се използва само за фиксиране на шината по дължина, с изключение на увредения участък. Ако не разполагате с подходящ предмет, прикрепете ръката към тялото, а крака - към другия.

 • Важно: Не стягайте връзката прекалено силно. Кръвообращението трябва да остане нормално.

8. В случай на ухапване от змия

Основна грешка: изсмукване на отровата.

Първото нещо, което трябва да направите, е да помолите човека да легне на земята. По този начин може да предотвратите бързото разпростиране на отровата. Обездвижете крайника: ако единият крак е засегнат, прикрепете го към другия. Ако това е ръката - доближете я близо до тялото. В случай че пострадалият се намира в безсъзнание, приложете кардиопулмонална реанимация.

 • Важно: Няма нужда да използвате турникет, тъй като той не предотвратява разпространението на отровата. Освен това може да доведе до некроза.

9. В случай на болки в долната част на корема

Основна грешка: прием на болкоуспокояващи и спазмолитици.

Тези медикаменти се препоръчват за намаляване на болката в долната част на корема. Въпреки това, лекарите препоръчват да избягвате техния прием, тъй като премахват болезненото чувство и могат да прикрият някои от признаците на фатално опасни заболявания, като апендицит, обструкция на червата или перфорирана язва.

 • Важно: Ако усетите внезапна болка в корема, незабавно се обадете на лекар.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.en.shram.kiev.ua

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиНовиниЛайфстайлИсторияТестовеСоциални грижиСпортЛечения