Начало Съвети Здраво тяло Първа помощ при... 8 добре известни методи за първа помощ, които 90% от хората извършват неправилно

8 добре известни методи за първа помощ, които 90% от хората извършват неправилно

8 добре известни методи за първа помощ, които 90% от хората извършват неправилно - изображение

Познаването на основните методи при оказване на първа помощ е много важно. От решаващо значение е да изпълните правилно тези методи, за да не застрашите живота на човека, когото се опитвате да спасите. Представяме ви някои от най-разпространените грешки, които хората допускат при оказване на първа помощ.

1. Изгарянето на рани с кислородна вода, йод и спирт може да бъде опасно.

Кислородната вода разрушава клетките на съединителната тъкан, възпрепятствайки изцелението на раната. Йодът и спиртът изгарят здравите клетки и могат да предизвикат болка и раздразнение, ако се прилагат върху засегнатия участък. Почистете раната с преварена вода и нанесете антибиотичен мехлем. Не трябва да прилагате лепенки или превръзки, освен ако не е необходимо. В противен случай раната може да се намокри и това да възпрепятства нейното бързо зарастване.

2. Сърдечните компресии могат да доведат до фрактури на ребрата и увреждане на белите дробове.

Сърдечните компреси могат да доведат до счупване на ребрата, а това да увреди белите дробове и сърцето. Трябва да ги правите само, ако сте сигурни, че пострадалият няма пулс, не диша и наоколо няма лекар. Докато единия човек се обажда на бърза помощ, другия прави сърдечни компресии от 100 удара в минута, за да го поддържа жив. За бебета това се прави с пръсти и друг ритъм. Дишане уста в уста трябва да се извършва, когато сърцето забави своя ритъм. Друг вариант е да направите 30 компресии и 2 вдишвания, след което да повторите.

3. Парацетамолът може да доведе до чернодробни проблеми.

Парацетамолът или ацетаминофенът облекчава болката и възпалението и е съставка от много популярни лекарства. Неговото предозиране може да предизвика чернодробна или бъбречна недостатъчност. Измерете внимателно дозата. Максималната еднократна доза за възрастен е 1 грам (4 грама дневно). Ацетаминофенът присъства в много лекарства, особено противогрипни. Неговото комбиниране с други медикаменти може да доведе до свръхдоза и последствия от нея.

4. Не отпускайте глава назад и не лягайте по гръб, ако носът ви кърви.

В противен случай кръвното налягане в главата може да се повиши. Не знаете колко опасен е един кръвоизлив. Кръвта може да попадне в белите дробове или да предизвика повръщане. Дръжте главата си изправена, за да намалите налягането. Поставете студен компрес върху засегнатото място и притиснете едната ноздра в продължение на 15 минути. Повторете процедурата с другата ноздра, докато дишате през устата. Ако кръвоизливът не спира или е причинен от нараняване, се обадете на бърза помощ.

5. Не вадете жертвата на пътно транспортно произшествие от колата.

Повечето смъртни случаи при ПТП възникват поради наранявания в областта на врата и гръбначния стълб. Дори най-малкото движение в опит да помогнете на пострадалия може да го убие или да го парализира. Ако той има наранявания по главата, шията или гръбначния стълб (не усеща крайниците си, но по тях няма кръв), незабавно се обадете на бърза помощ и наблюдавайте неговото дишане, докато лекарите пристигнат.

6. Не трябва да приемате лекарства, предизвикващи повръщане, при сериозно натравяне.

Еметичните лекарства могат да предизвикат изгаряне на хранопровода и да увредят белите дробове. При съмнение за натравяне се обадете на бърза помощ, опишете симптомите и вероятния източник за натравянето и запишете предписаните действия. Не се опитвайте сами да прецените опасността или да търсите съвет в интернет: свръхдозата с лекарства или интоксикацията с алкохол може да бъде толкова опасна, колкото чаша бензин, изпита на екс. Без квалифицирана помощ жертвата може да умре за час.

7. Прилагането на турникет за спиране на кървенето може да доведе до ампутация.

Неправилно или ненужно поставеният турникет може да доведе до прекомерно налягане в крайниците. Той не спира кървенето, но възпрепятства кръвообращението, което води до некроза. Поставете парче стерилна марля или чиста кърпа върху раната и притиснете плътно - това е напълно достатъчно, докато линейката пристигне. Единственото изключение е сериозното кървене, където рискът от смърт е по-висок от този на загуба на крайниците.

8. Ако сте ухапани от змия или отровно насекомо, не изсмуквайте отровата.

Отровата се смесва със слюнката и се превръща в нова цел за лигавичната мембрана. Това може да ускори отравянето и да доведе до оток на белите дробове и сърдечна недостатъчност. Ако сте ухапани в областта на крайници, легнете, така че засегнатата област да се намира под сърцето. Обадете се на спешна помощ, опишете животното, което ви е ухапало и увеличете приема на течности.

Източник: www.brightside.me
Снимка: 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиНовиниЛайфстайлИсторияТестовеСоциални грижиСпортЛечения