Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 10 съвета за оцеляване в критична ситуация, споделени от таен агент

10 съвета за оцеляване в критична ситуация, споделени от таен агент

10 съвета за оцеляване в критична ситуация, споделени от таен агент - изображение

Клин Емерсън е агент, който работи в специалните служби на САЩ и взима участие в тайни правителствени операции по цял свят. След като се пенсионира, той създава илюстрован наръчник. В него Емерсън споделя нужните знания и умения за оцеляване в критични ситуации. Това са някои от най-интересните. Надяваме се да бъдете в безопасност и да не се налага да ги използвате. И все пак, съветите са полезни, затова е хубаво да ги знаете.

1. Как да оцелеем в автомобилна катастрофа

Представете си, че воланът е часовник. Поставете лявата ръка на 3 часа, а дясната - на 9. Поддържайте тази позиция по време на шофиране. Дръжте палеца от външната страна на волана. Ако палецът и показалецът се намират в неговата вътрешност, шансовете за чупене на пръстите са изключително високи. Никога не кръстосвайте ръце по време на шофиране. По този начин може да повредите не само китките, но и предмишниците.

Ако се намирате на задната седалка, поставете ръце на тила, притиснете глава напред и свийте колена в ъгъл от 90°. Така може да сведете шансовете за нараняване до минимум.

2. Как да избегнете кучешка атака

 • Може да използвате спрей от вода и амоняк, за да изплашите кучето. Амонякът е напълно безвреден. Той няма да нарани животното, но може да го изплаши доста ефективно.
 • Вторият начин се крие в употребата на спрей със сгъстен въздух. Той се използва предимно за почистване на клавиатури. Насочването на струята въздух към носа на животното може да го дезориентира.
 • Това е доста ефективен начин за предотвратяване на кучешка атака. Той се състои в употребата на лютив спрей или такъв, който съдържа урина на друго животно. Първият може да изплаши кучето, докато вторият е способен да го задържи на разстояние, тъй като се възприема като знак за навлизане в чужда територия.

3. Съдържанието в чантата на специалния агент:

Всеки един агент носи неща, които могат да му помогнат да оцелее в определена ситуация. Това са например:

 • Протекторът за уста - предпазва при удар.
 • Черният телефон - Той се забелязва изключително трудно. Черният телефон може да ви позволи да направите запис, без някой да ви види.
 • Джобното ножче - Помага в най-различни ситуации.

4. Как да се измъкнете от задушаваща хватка

Нападателят често използва този ход, за да "приспи" своята жертва. Той притиска каротидната артерия и прекъсва достъпа на кислород към мозъка. След 5 секунди жертвата губи съзнание. Но има лесен начин, който може да ви позволи да се измъкнете от подобна хватка.

 • Наведете глава напред и поставете ръка под мишницата на нападателя. По този начин може да предотвратите задушаване.
 • След това хванете рамото му и го издърпайте напред. Прехвърлете нападателя през гръб и го зашеметете.

5. Как да се справите с мъртвото вълнение

Ако сте гледали шпионски филми, вероятно сте забелязвали, че на тайните агенти често се налага да скочат във водата от самолет или хеликоптер. В реалния живот не скокът от голяма височина е опасен, а мъртвото вълнение, което няма да ви позволи да стигнете до брега. Ако попаднете в подобна ситуация, не плувайте напред, а само диагонално или успоредно на брега. Мъртвото вълнение не заема голяма площ, затова лесно може да го прекосите и да спасите живота си.

6. Как да барикадираме вратата

 • Поставете дървени клинове около вратата. Това е най-надеждният начин за нейното барикадиране, така че да не може да бъде разбита.
 • Прикрепете стол или дъска под дръжката. Този трик върши много добра работа. За да го приложите, имате нужда от някаква опора (дървена или гумена). Тя се използва, за да предпази стола или дъската от хлъзгане.
 • Преместете няколко тежки предмета пред вратата. Нападателят не само няма да може да преминете през нея, но и през цялата тази барикада, която се намира от другата страна.

7. Къде да се скриете, ако някой стреля

Престрелките са нещо нормално за холивудските филми, но не и за обикновените мирни граждани. Въпреки това, агентите в реалния живот също трябва да използват оръжия. Но какво да правите, ако попаднете в центъра на престрелка?

Намерете място, където може да се скриете. Ако сте у дома, използвайте масивна гранитна маса, вместо диван или фотьойл. В случай, че се намирате навън, може да се скриете зад стълб или каменна стена. Друг добър вариант е да застанете зад някоя кола, но само зад нейната предна част.

 • Подобни неща, като клипборд и книга с дебели корици, спират куршумите добре, ако се използват като бронежилетка.

8. Какво да правите, ако ръцете ви са вързани

Всеки агент знае, че ако сте добре вързани, трудно може да се освободите от въжетата. Ето защо трябва да измислите стратегия и да използвате различни трикове.

Ако някой връзва ръцете ви, опитайте се да притиснете палците един до друг. Оставете малко пространство между дланите. По този начин предоставяте възможност за тяхното освобождаване.

Ако някой се опита да ви завърже към стола, поемете дълбоко въздух, извийте гръб и разтворете крака. Така може да създадете допълнително пространство, което да ви помогне да се освободите по-късно.

Друг трик, използван от американските агенти, се състои в задържането на част от въжето по време на завързване.

9. Къде да скриете ценните вещи

Има много места, които може да използвате, за да скриете пари, информация и други неща. Добрият специален агент трябва да ги познава всичките.

 • Най-добрите скривалища са корнизите, устройствата (телевизор или хладилник), контактите и мебелните облицовки.

10. Как да се освободите, ако ръцете и краката ви са вързани

Освобождаване на краката: Изправете се и поставете краката във V-образна позиция. След това скочете и се приземете на земята, разтваряйки рязко колена. По този начин всеки вид тиксо може да бъде разкъсан само за миг.

Освобождаване на ръцете: Ако ръцете ви се намират зад гърба, трябва да ги преместите отпред. След това рязко да разтворите ръцете и да разкъсате тиксото.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.zarubejom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиТестовеЛайфстайлИсторияНовиниПсихологияЛюбопитноСнимки