Какво всъщност означава срокът на годност върху продуктите

Акценти
|
Противно на общоприетото схващане, срокът и датата на годност върху хранителните продукти не указват докога той е безопасен за консумация. Тези дати се използват, за да информират хората докога даден артикул е с най-високо качество. Затова повечето продукти са безопасни за ядене известно време след посочената върху опаковките им дата.
Какво се обозначава със срока за годност
Първото нещо, което трябва да знаете за датите, поставени върху хранителните продукти, е, че те се поставят от производителите не за да помогнат на потребителите и търговците да оценят безопасността, а по-скоро за да отбележат докога даденият артикул е с най-добро качество и свежест. Производителите обикновено правят научни тестове, за да определят тези срокове, обяснява Ванеса Кофман, доктор по медицина и експерт по хранителните отпадъци.
Ето какво точно означават най-използваните думи и фрази, които виждаме по опаковките:
- "Най-добър до" или "Най-добър преди" – производителите използват тази фраза, за да съобщят докога даден продукт ще има оптимален вкус или качество.
- "Годен до" – ако прочетете това, значи, че това е последната препоръчителна дата за употреба, гарантираща отлично качество. Това не е дата, посочваща безопасността, освен ако не е поставена върху адаптирано мляко за кърмачета.
- "Продай до" – в този случай посоченият срок показва колко дълго търговецът на дребно трябва да излага продукта за продажба.
- "Замразяване до" – производителите ползват този израз, за да кажат на клиентите кога е време да замразят даден хранителен продукт, за да гарантират качество.
Колко дълго издържа храната и как да разберем докога е безопасна
Продукти като мляко, пакетирано месо, нарязано на слайсове, или храни, които се развалят бързо, можете да консумирате без притеснение няколко дни или дори седмица след посочения срок за годност.
Продуктите, които са във фризера, може да се съхраняват неопределено време, но вкусът им може да започне да се променя след няколко месеца.
Що се отнася до основните хранителни продукти от килера, като консерви, тестени изделия, зърнени храни и бисквити, те често могат да останат безопасни за ядене в продължение на години, но опаковката им трябва да е ненарушена и да не показва признаци на повреда. Но подобно на замразените храни, те също могат да загубят качеството си с времето и да придобият застоял или неприятен вкус.
Все пак това не означава, че трябва да не следите за безопасността. Въпреки че някои хора могат да консумират застояла храна, без да се разболеят, съществува риск да се развият симптоми като гадене и диария, ако се ядат развалени продукти. Винаги използвайте сетивата си, за да следите и разпознавате потенциалните издайнически знаци. Предупредителни признаци като мухъл, промяна на цвета, кисела или необичайна миризма, пресичане или прекалено водниста структура могат да подсказват, че храната вече не е безопасна за консумация.
» Хората, които отглеждат плодове и зеленчуци, изхвърлят по-малко храна и се хранят по-здравословно |
Как да запазим трайността на храната
За да съхранявате добре хранителните си продукти, се уверете, че хладилникът ви е настроен на 4 градуса по Целзий или на по-ниска температура, а фризерът ви не е на повече от 0 градуса. Има и някои други неща, които можете да направите, за да запазите храната си по-дълготрайна и да не я разхищавате.
- Дръжте прясното месо, птиците и рибата в отделен рафт в хладилника, да не се докосват до други продукти в случай, че протекат.
- Не поставяйте яйцата и млякото на вратата на хладилника, защото температурата там се колебае най-много.
- Поставяйте продуктите от килера на хладни и сухи места, мазета или влажни места не са препоръчителни.
- Замразете каквото можете.
- Не поставяйте бананите до други плодове, защото те първи се развалят.
- Избягвайте да съхранявате зеленчуци и билки в едно и също отделение с плодовете.
- Можете да държите консервирани храни с високо съдържание на киселини (домати и други плодове) до 18 месеца.
- Консервирани храни с ниско съдържание на киселини (месо и зеленчуци) могат да се съхраняват в продължение на 2 до 5 години.
- Използвайте носа и очите си, за да прецените свежестта и качеството, вместо да разчитате само на срока на годност.
Best By? Use By? Sell By? Here's What the Expiration Dates on Your Food Really Mean: https://www.health.com/best-by-sell-by-dates-food-safety-11761605
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Гръдните импланти имат срок на годност
- Увийте сиренето в пергаментова хартия, за да увеличите трайността му
- Сложете щипка сол в млякото, за да удължите срока му на годност
- Колко време е годна за консумация храната, след като бъде разопакована?
- Голяма част от потребителите разбират погрешно етикетите за годност върху хранителните продукти
Коментари към Какво всъщност означава срокът на годност върху продуктите