Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 12 техники, които могат да ви помогнат да оцелеете след смъртоносна битка с животно

12 техники, които могат да ви помогнат да оцелеете след смъртоносна битка с животно

12 техники, които могат да ви помогнат да оцелеете след смъртоносна битка с животно - изображение

Надяваме се, че никога няма да срещнете гладен лъв, да бягате от носорог или да се отдалечавате от крокодил. Но ако това се случи, е важно да знаете какво да правите, за да останете живи. Представяме ви няколко техники, които могат да ви спасят, ако срещнете диво животно.

1. Акули.

 

Добрата новина е, че на нашата планета има 150 вида акули и само 20 от тях могат да атакуват човек. Това е така, защото по-голямата част не се гледат на нас като храна. Лошата новина е, че ако една акула се интересува от даден човек, той трудно може да се измъкнете от нея.

 • За да не привличате вниманието на хищниците, избягвайте да отделяте урина или кръв във водата. Акулите могат да усетят миризмата от няколко километра.
 • Ако се срещнете с този морски бозайник лице в лице, не се обръщайте и не се опитвайте да бягате. По този начин може да изглеждате като плячка. Просто се преместете бавно.
 • Ако ви нападне акула, се целете в очите и хрилете. Тези зони са най-чувствителни.

2. Кенгура.

Кенгурата нападат само ако нахлуете в тяхната територия. В този случай те се чувстват застрашени. За да избегнете конфликт, изпълнете следните стъпки:

 • Кашляйте. Кратката и тиха кашлица се възприема като симптом на заболяване. По този начин може да избегнете нападение от животното.
 • Бавно тръгнете назад. Така изглеждате по-малки и следователно, не толкова опасни. 
 • Не се обръщайте и не бягайте. Ако направите това, може да предизвикате животното да скочи напред и да достигне до вас за броени секунди.

3. Лъвове.

Ако срещнете лъв, погледнете в очите му. Не се обръщайте и не гледайте встрани, защото прекъсването на зрителния контакт предоставя време за атака на хищника.

 • Опитайте се да изглеждате по-големи. Повдигнете ръцете или якето си. Ако изглеждате големи и опасни, хищникът може да избегне атака.
 • Говорете на лъва със средно силен и уверен глас. Също така, издавайте звуци и жестикулирайте. Подобен тип поведение не е типично за една жертва. По този начин може да заблудите животното и то да ви възприеме като раздразнено същество, което е по-добре да избягва.

4. Слонове.

Слоновете са умни и приятелски настроени животни. Въпреки това, те могат да атакуват, особено женските, ако ви приемат като заплаха за техните малки.

 • Ако срещнете слон, обърнете внимание на езика на тялото му. Усуканият хобот и дръпнатите уши назад означават, че той се готви да ви стъпче.
 • Ако животното ви атакува, не бягайте. Вместо това се опитайте да намерите нещо, което да играе ролята на бариера между вас и слона. Това може да бъде скала или дърво.

5. Носорози.

Носорозите имат много лошо зрение. Ето защо е лесно да ги изплашите, като ги атакувате. Носорозите могат да развият скорост от 60 километра в час и е много трудно да избягвате от тях. Въпреки това, не е невъзможно.

 • Единият начин да избягате от носорог е като се скриете зад дърво - то представлява значителна пречка за него. Това животно няма да ви преследва през храсти или висока трева.

6. Хипопотами.

Хипопотамите изглеждат приятни. Въпреки това, повечето хора умират от тях, отколкото от крокодили. Независимо от теглото, хипопотамите могат да развият скорост от 30 километра в час. Освен това те лесно се ядосват.

 • Ако температурите са високи, избягвайте да посещавате места, които са обрасли с храсти. По време на суша, нивото на водата пада и хипопотамите се крият във високата трева.
 • За да избягате от бозайника, изкачете високо дърво, голяма скала или остър хълм. Изчакайте там, докато животното си отиде.

7. Бикове.

Въпреки обичайното мнение, биковете реагират на движение, а не на червен (или друг) цвят.

 • Ето защо ако един бик тича след вас, трябва да застанете изправени и неподвижни. Използвайте шапка, тениска или друг предмет за стръв. Когато бикът се приближи достатъчно, хвърлете дрехата настрани. Той веднага ще тръгне след нея.

8. Медузи.

Ужилването от медуза носи силна и продължителна болка. Може да следвате обичайните препоръки и да уринирате върху жилото. Това обаче е мит.

 • Непосредствено след ужилване, измийте засегнатото място със солена вода. Сладката вода само може да влоши ситуацията. След това, използвайте пинсети или друго подходящо средство, за да премахнете остатъците от пипалата. Ако разполагате с антихистаминов крем, нанесете го върху болезнения участък.

9. Алигатори и крокодили.

Челюстите на тези животни са едни от най-силните на планетата. Ако сте атакувани от крокодил или алигатор, няма да ви бъде лесно да се освободите от тяхната захапка.

 • Ако животното ви улови, ударете го в очите. Зрителните органи и гърлото са най-чувствителни области. Целете се в тях, за да се освободите от захапката.
 • Ако забележите, че хищникът пълзи близо до вас, вдигнете колко се може повече шум и бягайте на зиг-заг. В този случай, шумът и бягането са най-добрите решения.
 • Ако забележите крокодил по време на плуване, не правете резки движения и не викайте. Иначе може да привлечете неговото внимание. Опитайте се да плувате колкото се може по-тихо.

10. Змии.

Повечето змии не са опасни и не са отровни. Близо 80% от змийските ухапвания се получават, когато хората искат да ги хванат.

 • Ако забележите, че сте следвани от змия, помнете. Вибрацията може да я заблуди и тя да ви остави намира.
 • Ако сте ухапани, не се опитвайте да изтеглите отровата от раната, както правят по филмите. По-добре е да измиете засегнатото място с чешмяна вода, да поставите турникет и да се обадите на спасителната служба.

11. Горили.

Горилите са наречени царе на джунглата и има причина за това. Те са истински лидери, които защитават своите семейства и пространства. Няма да ви наранят, ако се държите добре.

 • Седнете, за да не изглеждате по-големи или по-високи от горилата. Опитайте се да шепнете и да избягвате зрителния контакт.
 • В случай на атака, заемете ембрионална поза. Горилите са горди животни и по принцип не атакуват слабите и беззащитните.

12. Пчели.

Пчелите защитават своя кошер и могат да ви ужилят, дори само да преминавате покрай него.

 • Тъмните цветове привличат вниманието на насекомите. Така че, ако носите тъмна тениска, вероятността да ви ужили пчела е много голяма.
 • Ако ви преследва рояк или само няколко пчели, скрийте се на тъмно място. Липсата на светлина може да ги заблуди.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.animalsbeautifulsite.blogspot.bg
Над материала работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлТестовеПсихологияИсторияНовиниЛюбопитноСнимки