Начало Съвети Околна среда и бит Здрави по време на пътуване 14 златни правила за безопасен начин на живот /3 част/

14 златни правила за безопасен начин на живот /3 част/

14 златни правила за безопасен начин на живот /3 част/ - изображение

Всички сме запознати с основните правила за безопасен начин на живот. Въпреки това, понякога се намираме изправени пред неочаквана ситуация, която ни кара да се чувстваме объркани. Днес искаме да ви напомним няколко важни факта, които да ви бъдат от полза в работата с непредвиденото затруднение.

10. Ако се намирате в огнен капан, опитайте се да стоите колкото се може по близо до земята.

Експертите отбелязват, че най-голямата заплаха по време на пожар идва от изпаренията на въглероден оксид, а не от изгарянията. За да избегнете вдишването на отровен дим, се опитайте да стоите колкото се може по-близо до земята, докато напуснете опасната зона.

11. Ако се почувствате зле на публично място, не забравяйте да поискате помощ само от едно лице.

Трябва да помолите само един човек за помощ, заради документирания психологически феномен, известен още като дифузия на отговорност. По-просто казано - имате много по-добри шансове да получите помощ само от един човек, отколкото от цяла тълпа хора.

12. Винаги носете фенерче с вас.

Експертите по безопасност препоръчват тази проста джаджа като ефективно оръжие в случай на преследване или внезапна засада. Ако забележите подозрителен човек, който се готви да ви нападне, включете фенерчето и го насочете към лицето му. В резултат на това вашият противник ще бъде временно дезориентиран и вие ще може да избягате.

13. Запомнете основните правила на поведение в случай на пожар.

Твърде често, когато се сблъскваме с дадена криза, която не сме изпитвали никога преди, ние сме склонни да "замръзнем" и да не правим нищо друго, за да се спасим. Ето защо специалистите по оцеляване съветват винаги да проверявате картата за авариен изход. Най-добре е да направите това, преди да се случи някоя авария.

14. Винаги носете документи, които да помогнат за потвърждаване на самоличността и да предоставят необходимата медицинска информация.

Винаги носете личните документи със себе си. Те трябва да включват медицинска информация (като например кръвна група, алергични реакции и други). По този начин, ако се случи нещо неочаквано, дори напълно непознат човек може да бъде в състояние да ви предложи бърза и ефективна помощ. Да не забравяме списъка с лични контакти, както и телефонните номера на хора, които трябва да бъдат предупредени в случай на извънредна ситуация.

Източник: www.brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиТестовеЛайфстайлПсихологияНовиниИсторияСоциални грижиСнимкиЛюбопитноАнкетиНормативни актовеОрганизацииЛеченияСпорт