Начало Съвети Околна среда и бит Спорт и свободно време 4 емоционални и физически ползи от бягането

4 емоционални и физически ползи от бягането

4 емоционални и физически ползи от бягането - изображение

Струвало ли ви се е някога, че бягането е скучно или безцелно занимание? Ако отговорът е „да“, то трябва да знаете, че то не е само добър начин за поддържане на желана физическа форма, а е и терапевтично средство.

Вижте 4 ползи, които можете да извлечете от това да тичате редовно.

1. Напълно безплатно удоволствие

За бягането не се заплаща нищо и можете да го практикувате навсякъде и по всяко време. Тялото има потребност понякога да се движи по-бързо от обичайното ежедневно темпо и да получи силен приток на адреналин, който се произвежда в клетките на надбъбречната сърцевина и в някои неврони на централната нервна система.

2. Насаме със себе си

Бягането е най-доброто време, за да пренастроите мислите и чувствата си и да се освободите от натрупания стрес. Оставайки насаме със себе си, можете да откриете нови идеи, които да ви вдъхновят. А ако предпочитате да слушате любимата си музика, използвайте слушалки и й се насладете докато тичате.

3. Чувство на щастие

Бягането ще стимулира естественото освобождаване на ендорфини в мозъка, които предизвикват усещане за щастие, позитивизъм и повишено самочувствие. Същевременно, тичайки навън, ще се доближите до природата, ще подишате свеж въздух, ако го правите в чист парк, отдалечен от уличното движение и ще сте способни да бъдете по-концентрирани.

4. Физически ползи

Освен психическите/емоционалните ползи ще забележите и настъпването на много физически промени, след като започнете да бягате. Тогава вие движите цялото си тяло, което ще подпомогне заздравяването на костите и ставите ви, ще постигнете по-добра и правилна стойка, ще се чувствате заредени с енергия през целия ден, а нощем сънят ви ще е по-дълбок и спокоен.

 

По статията работи: Даниела Дамянова
Източник: emilyskyefit.com
Снимка: health.spectator.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлСпортНовиниЛюбопитноХранене при...Спорт и туризъмЗдравни съвети