Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести 4 начина за предотвратяване на налепи по езика

4 начина за предотвратяване на налепи по езика

4 начина за предотвратяване на налепи по езика  - изображение

Грижата за устна хигиена е много важна. Но тя не приключва само с миенето на зъбите и употребата на вода за уста. Устната хигиена включва почистването на езика. Този полезен навик помага за премахване на токсините и подобряване на здравето. В допълнение, следните съвети могат да послужат като практично решение за предотвратяване на налепите по езика.

1. Не пушете

Тютюнопушенето може да доведе до възпаление на папилите по езика. Това означава, че мъртвите клетки се натрупват върху органа и създават благоприятна среда за развитие на бактерии. В допълнение, цигареният дим съдържа химикали, които са вредни за устната тъкан.

2. Не консумирайте алкохол

Алкохолът оказва негативно въздействие върху здравето на организма: възпалява папилите на езика и дехидратира тялото. Ето защо е най-добре да избягвате консумацията на тази напитка.

3. Пийте повече вода

Както всички знаем, водата е много полезна. Тя помага за хидратиране на организма и предотвратява появата на налепи по езика, причинени от дехидратация и сухота в устата. Редовно консумирайте вода и обръщайте внимание на някои фактори като телесно тегло, ниво на активност и климат. Винаги носете бутилка с питейна течност, за да утолите жаждата и да предотвратите възможни проблеми.

  • Дехидратацията включва и други симптоми: умора, главоболие, тъмна урина и рядко уриниране.

4. Подобрете устната хигиена

Тук всичко е просто и логично. Грижата за устната хигиена може да помогне за намаляване на броя на бактериите. Трябва да почистите както зъбите, така и езика след всяко хранене - сутрин и вечер. В най-добрият случай този ритуал изглежда по следния начин: почистване на зъбите, използване на дентални конци и употреба на орален напоител или вода за уста.

По статията работи: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: healthline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниЛюбопитноФизиологияИсторияПсихологияЛечения