Начало Съвети Здрав дух Емоции 4 принципа, които правят скандинавците най-щастливите хора на света

4 принципа, които правят скандинавците най-щастливите хора на света

4 принципа, които правят скандинавците най-щастливите хора на света - изображение

Изследвания на състоянието на глобалното щастие от последните години посочват Дания, Норвегия и Швеция за едни от най-щастливите страни в света. Скандинавците следват набор от правила, благодарение на които се наслаждават на живота всеки ден. Смятаме, че е време да разберете повече за това и изглежда всеки има какво да научи от тези щастливи народи.

1. Скромност и уважение към другите


В скандинавските страни съществува т.н. закон на Янте - набор от правила, които подчертават личностното поведение.

  • Не си мислете, че сте специални.
  • Не си мислете, че сте толкова добри, колкото нас. 
  • Не си мислете, че сте по-умни от нас. 
  • Не се опитвайте да се убеждавате, че сте по-добри от нас. 
  • Не си мислете, че знаете повече от нас. 
  • Не си мислете, че сте по-добри в нещо от нас.
  • Не ни се присмивайте. 
  • Не си мислете, че някой го е грижа за вас. 
  • Не си мислете, че може да ни научите на нещо.

Въпреки че скандинавците се забавляват с този закон от време навреме, той помага за създаване на едно изключително приятелско и кооперативно общество. Скромността и уважението към другите са високо ценени. Освен това този закон възпира хората от арогантност и самохвалство.

2. Балансиране на професионалния и семейния живот


Скандинавците знаят колко е важно да отделят време за своето семейство. Повечето офиси в Дания затварят в 17:00 часа. Нещо повече датчаните никога не работят извънредно. В Швеция някои компании дори отиват още по-далеч като преминават на 6-часов работен ден, за да увеличат производителността и щастието. Семействата често излизат в парка, спортуват и пътуват с техните близки.

3. Семейно събиране около камината


В Дания има дума, която означава създаване на уютна атмосфера и наслада от хубавите неща в живота с приятели и роднини: “hygge“. Да стоиш край огъня в студена нощ, облечен с топъл пуловер, пиейки вино и ядейки вкусна храна... Това е “hygge“. Тази дума означава още солидарност, комфорт, подкрепа и внимание от страна на най-близкия и скъп човек.

4. Реалистични очаквания


В своята книга "Щастлив като датчанин" Мелене Ридал дискутира ключовете към щастието на датчаните. Една от най-важните причини за водене на щастлив живот е способността за формулиране на реалистични очаквания. Но не спирайте да мечтаете и да си поставяте амбициозни цели. Ще откриете, че вашите приятели и роднини ще ви оставят приятно изненадани много по-често. Сравнението на себе си с останалите няма да ви направи по-щастливи. Ние сме склонни да сравняваме нашия живот с този на хората, които го обкръжават. Въпреки това, тези сравнения могат са склонни да допринесат за нашето нещастие. Просто спрете да измервате постиженията си с другите и се насладете на това, което имате.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.thejournal.ie

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниАнкетиСоциални грижи