Начало Съвети Здраво тяло За жената 4 ценни съвета за самотни майки

4 ценни съвета за самотни майки

4 ценни съвета за самотни майки - изображение

Проучванията показват, че все по-голям процент родители отглеждат сами децата си. Въпреки че това може да е сериозно предизвикателство, често децата на самотни родители се справят в училище, намират приятели и добра реализация с не по-малък успех от своите връстници. Отглеждането на дете определено не е лесна задача, особено ако сам трябва да се справяш цялата отговорност и задължения.

Понеже това може да коства немалко време и нерви, ви предлагаме няколко полезни съвета за „оцеляване” на майките, които сами се грижат за децата си.

1. Не пренебрегвайте грижата за себе си

Много родители не обръщат достатъчно внимание на собствените си нужди, като изцяло приоритизират своето дете. Не забравяйте, че за да може да дадете най-доброто от себе си, първо е необходимо вие самите да се чувствате добре. Отделяйте време да се видите с приятели, да се погрижите за външния си вид и да правите нещо, което просто ви доставя удоволствие. Така се зареждате с позитивна енергия, която се отразява на отношенията ви с околните.

2. Обединете сили с други родители

Вероятно в обкръжението ви има и други самотни майки, които разбират предизвикателствата, пред които сте изправени. Освен чисто моралната подкрепа, понякога може да поделяте и някои задължения, както и да получите помощ, когато имате нужда. Не е необходимо всеки ден да се правите на супер герой и да се опитвате да се справите сами с всичките задължения. Бъдете отворени да споделите проблемите си, да приемете помощ и да предложите такава.

Майка с две деца3. Направете план за спешни ситуации

Винаги е добре да имате резервен план в случай, че изникне нещо неочаквано, за което трябва да се погрижите. Помислете предварително кои са хората, на които можете да се обадите да вземат детето ви от училище или при които може да го оставите за малко. Може да въведете номерата им в телефона на детето ви, както и да обсъдите с тях възможността да попаднете в непредвидена ситуация, в която да се обърнете към тях.

4. Създайте рутина

Редът е важен за създаването на чувство на стабилност, сигурност и контрол у децата. Те всъщност се чувстват по-добре, когато следват определен режим и правила, а и това може да бъде от съществена помощ за самотния родител. Когато времето и задълженията са добре разпределени, можете по-лесно да планирате другите си ангажименти. Също така това допринася децата да се чувстват по-спокойни и да станат по-организирани.

Майка и дъщеря
Редактор: Гергана Стоева
Източници: lifehack.org
Снимка: thegritandgraceproject.org / freepik.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниИсторияСпортХранене при...АнкетиОрганизации