5 вида храни, които не трябва да загрявате повторно

Често съхраняваме остатъци от основното хранене в хладилника или фризера, за да ги използваме през някой от следващите дни. Въпреки че ниската температура може да предпази храната от разваляне, не всички продукти издържат на повторна термична обработка.
Всъщност така нареченото „претопляне” води до изменения в химичния им състав, при което те стават по-трудно смилаеми и отделят токсични вещества. За да улесните храносмилането и да предотвратите натрупването на вредни вещества в организма, избягвайте повторното затопляне на тези 5 вида храни.
1. Яйца
Яйцата имат високо съдържание на протеин, а протеинът от белтъците е по-трудно смилаем. Структурата на тези хранителни вещества се изменя при претопляне, което ги прави още по-тежки за преработка и усвояване.
2. Пилешко месо
Пилешкото съдържа повече протеини от червеното месо и също изменя структурата си при повторна термична обработка. За да улесните храносмилането, използвайте охладените остатъци от пиле за салата или сандвич.
3. Гъби
Подобно на месото и яйцата, гъбите са продукт с високо протеиново съдържание и е добре да се консумират в деня на приготвянето. Освен това при топлинна обработка се губят част от витамините и минералите в състава им.
4. Мазнини
Структурата на някои мазнини се разпада при топлинна обработка (зехтин, ленено масло и др.), а мазнини, издържащи на по-високи температури, е препоръчително да не се нагряват повторно. При следващи затопляния много от мазнините отделят токсични вещества.
5. Морски храни
Морските дарове е добре да се консумират във възможно най-прясно състояние. Избягвайте да претопляте храни като скариди, миди и ракообразни.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: mariefranceasia.com / womansday.com
Снимки: lokalno.mk / inspiredtaste.net / taste.com.au / americangarden.us
Коментари към 5 вида храни, които не трябва да загрявате повторно