5 вида храни, които не трябва да загрявате повторно

Често съхраняваме остатъци от основното хранене в хладилника или фризера, за да ги използваме през някой от следващите дни. Въпреки че ниската температура може да предпази храната от разваляне, не всички продукти издържат на повторна термична обработка.
Всъщност така нареченото „претопляне” води до изменения в химичния им състав, при което те стават по-трудно смилаеми и отделят токсични вещества. За да улесните храносмилането и да предотвратите натрупването на вредни вещества в организма, избягвайте повторното затопляне на тези 5 вида храни.
1. Яйца
Яйцата имат високо съдържание на протеин, а протеинът от белтъците е по-трудно смилаем. Структурата на тези хранителни вещества се изменя при претопляне, което ги прави още по-тежки за преработка и усвояване.
2. Пилешко месо
Пилешкото съдържа повече протеини от червеното месо и също изменя структурата си при повторна термична обработка. За да улесните храносмилането, използвайте охладените остатъци от пиле за салата или сандвич.
3. Гъби
Подобно на месото и яйцата, гъбите са продукт с високо протеиново съдържание и е добре да се консумират в деня на приготвянето. Освен това при топлинна обработка се губят част от витамините и минералите в състава им.
4. Мазнини
Структурата на някои мазнини се разпада при топлинна обработка (зехтин, ленено масло и др.), а мазнини, издържащи на по-високи температури, е препоръчително да не се нагряват повторно. При следващи затопляния много от мазнините отделят токсични вещества.
5. Морски храни
Морските дарове е добре да се консумират във възможно най-прясно състояние. Избягвайте да претопляте храни като скариди, миди и ракообразни.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: mariefranceasia.com / womansday.com
Снимки: lokalno.mk / inspiredtaste.net / taste.com.au / americangarden.us
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПЕЧЕНА ЕЛДА/ГРЕЧКА 200 г ЗДРАВНИЦА
ЛАЙКА ПЛИКОВЕ ЗА ВАКУУМИРАНЕ модел 2хVT35100 25 см / 30 см * 100
НАН A.R. - НЕСТЛЕ 400 г
ЛАКТАНА БИО 2 600 г
БИРЕНА МАЯ прах 250 г ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕ
МАРИСТО МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Хранене и готвене
- Хранене през тръба
- Регулация на слюноотделянето
- Хранителни продукти, които подобряват паметта
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Избягване на киселинни храни
- Кои са 10-те най-ценни продукта за здравето на жените?
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Слюноотделяне
- Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
- Храни, богати на калций
Коментари към 5 вида храни, които не трябва да загрявате повторно