Начало Съвети Здраво тяло За детето 5 начина да научите детето да помага у дома

5 начина да научите детето да помага у дома

5 начина да научите детето да помага у дома - изображение

Не е тайна, че повечето деца не са фенове на чистенето. Проблемът е, че те свързват тази дейност с нещо, което отнема от времето за забавления и не доставя удоволствие. Вижте как да избягате от негативните асоциации на досадно домакинско задължение и децата с желание да се включват в подреждането у дома.

1. Таймер
Достатъчно е детето да си представи, че в следващия един час ще се занимава със скучна механична работа, за да изгуби изцяло мотивацията си. Вместо това разделете времето на минутни интервали, които изглеждат кратки и леснопостижими.

Превърнете го в предизвикателство с таймер. Задайте 5 минути за събиране на разпилените вещи, после направете малка почивка и продължете с 5 минути за измиване на чиниите. Така детето върши работата с повече темпо и желание, знаейки, че краят не е далеч.

Почистване с таймер2. Използвайте музика
Създайте позитивно настроение като пуснете любимите песни - влезте в такт или дори изпейте няколко куплета. Добре е децата да свързват изпълняването на дневните задължения с нещо приятно, а не просто с дейност, която са принудени да изтърпят.

3. Награждаваща система
Превърнете разтребването в игра. Можете да скриете малък десерт, подарък или дори 50 стотинки някъде сред вещите за събиране и да обясните на детето, че ще трябва да подреди нещата си, за да ги намери.

Освен това може да свържете всяко задължение с определен брой точни, които се печелят след извършването му. Съответно по-нелюбимите занимания носят повече точки. Обявете, че при събирането на Х брой точки за У брой дни, ще позволите на детето да направи или да вземе нещо, което иска.

Разтребване

4. Мотивиращи почивки
Вместо „голямото” разтребване да става наведнъж, то може да бъде разделено на интервали с почивки между тях. След 15-20 минути работа идва време за почивка и занимаване с по-любима дейност. После работата продължава за още толкова време и отново следва „междучасие”. Мисълта за идващата почивка помага както на децата, така и на възрастните, да останат мотивирани и концентрирани върху настоящата работа.

5. Точен план
Обичайният израз „Разтреби си стаята” звучи като мащабно, трудоемко и общо понятие. Заместете го с 2-3 конкретни цели и малък списък, който да се отметне до края на деня.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: purewow.com / sheknows.com
Снимки: frekvence1.cz / momtastic.com / thespruce.com / chelseacleaning.co.za

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииСоциални грижиЛайфстайлСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеИсторияРецептиХранене при...Алт. медицинаСпортТестовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника