Начало Съвети Здраво тяло За детето 6 типа проблемно детско поведение и как да се справите с тях

6 типа проблемно детско поведение и как да се справите с тях

6 типа проблемно детско поведение и как да се справите с тях - изображение

Може да се опитате да убедите другите, че вашето дете е най-добре възпитаният малък човек в света. Но ако допуснете грешки в неговото възпитание, те ще бъдат съвсем очевидни в определени ситуации. Бихме искали да ви разкажем за някои от тях. 

1. Прекъсва хората.

Фразата "Не прекъсвай!" в този случай не работи. Учете вашето дете да чака своя ред за разговор всеки ден и у дома, докато вечеряте или говорите по телефона с колеги. Например, преди да позвъните на някого, кажете на детето:

  • "Сега ще говоря по телефона и няма да бъда прекъсвана. Ще приключа разговора, когато дългата стрелка на часовника стигне до това число."

2. Докосва стоките в магазина и настоява да му ги купите.

Важно е вашето дете да се научи да сдържа желанията си, защото не може да купите всичко, което се продава и в действителност не носи полза. То си мисли, че взимате неща без никаква установена система. Не разбира, че имате списък от продукти, които да купите. Затова се подгответе, преди да отидете в магазина.

  • Направете списък с покупки заедно (нарисувайте картинка, ако детето все още не може да чете). Оставете малчугана да отговаря за него, като следите да го спазва.

3. Не изрича учтиви думи.

Колкото по-рано започнете да учите детето си на учтивост, толкова по-добре. Въпреки това, някои малчугани я разбират по-лесно, докато други не могат от първия път. Разкрийте на вашето дете магията на учтивите думи: не правете нищо, което поиска, докато не каже "моля". Кажете "здравей", "чао" и "благодаря", без да очаквате от него да ги запомни.

4. Не знае кога да спре.

Детето трудно разбира, че има информация, която не трябва да споделя с останалите хора. То не познава срама и не знае какви са последствията от изричане на неправилните думи в неправилния момент. Родителите, от друга страна, могат да страдат от това.

  • Опитайте се да въведете понятието "домашна тайна", включвайки всички неща, които не бива да се казва на останалите хора.

5. Страхува се да се отдели от родителите си.

Детето се страхува да се отдели от своите родители, защото те поставят бариера между него и обичайните дейности. В детската глава се развива следния сценарий: "Ако се спусна по пързалката, ще падна или ще си скъсам дрехите."

  • Ето защо, когато родител, който е в добро настроение, позволи на своето дете да отиде на площадката, то вероятно ще избере да не рискува живота си в името на моменталното удоволствие.

6. Притеснява другите хора.

Ако едно дете започне разговор с непознат, това е признак на доверие в семейството. От друга страна, малчуганът не осъзнава, че е възможно възрастните да имат други интереси. Илюстративен пример за това е, когато родителите не могат да правят нещата, които искат, защото се опитват да прекарат цялото си време със своите деца.

  • Не е изненадващо, че едно дете не може да си представи другите хора искат нещо различно от това, което то желае.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.babiesdailynews.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниИнтервютаОрганизацииНормативни актовеОбразование