Начало Съвети Здраво тяло За детето 8 досадни детски навика, които всъщност са нормални

8 досадни детски навика, които всъщност са нормални

8 досадни детски навика, които всъщност са нормални - изображение

Всеки родител помни момента, в който неговото ангелче се превръща в двугодишно малко дете, което започва да се държи ужасно и да прави досадни неща. В този случай основната препоръка на възрастните е да потърсят помощ от психолог. Но дали тези навици са толкова лоши, за да изискват среща с експерт?

Bright Side решава да проучи някои поведенчески проблеми в развитието на детето и да ви увери, че вашето е напълно нормално.

1. Винаги казва "не"

Милото и тихо дете изведнъж започва да оказва всичко, което родителите му предлагат. То спори, дори когато става дума за неща, които харесва.

 • Какво се случва: По принцип периодът на "не"-то показва, че детето започва да осъзнава, че може да отстоява своята позиция. Обикновено това се случва на възраст между две и три години. Малчуганът най-накрая осъзнава, че е отделен индивид, а не част от родителите и се опитва да намери своето място в семейството.
 • Какво да правите: Бъдете търпеливи и не се опитвайте да потиснете бунтарския дух на детето. Позволете му да взима решения и да бъде по-независимо: хубаво е само да избере какво да си облече за детската градина. По този начин ще ви вярва повече и ще стане по-уверено.

2. Задава един и същ въпрос постоянно

Вашето дете не само повтаря една и съща дума отново и отново, но и изисква ответна реакция. Познато ли ви е? Понякога майките не могат да разберат какво искат техните деца, а те се разстройват, ако не получат отговор. Подобно поведение може да влуди дори най-спокойните родители.

 • Какво се случва: Повторението е най-добрият начин да запомнят как и кога се използва дадена дума и как се променя нейното значение в зависимост от времето и ситуацията. Освен това детето упражнява своите интонация и звуци.
 • Какво да правите: Имайте предвид че повторението е стъпка напред към овладяването на речта. Насърчавайте детето и говорете с него повече: "периодът на повторение" ще приключи, но вашата негативна реакция може да предизвика бъдещи проблеми.

3. Често се буди през нощта

Вашето дете си ляга и обикновено става по едно и също време всяка сутрин, но изведнъж започва да се събужда в 3 часа сутринта и дори да плаче. Колкото по-често се повтаря това, толкова по-трудно се оказва от този навик.

 • Какво се случва: Нарушенията на съня обикновено възникват поради емоции и нова информация, натрупана през деня. Ако детето не иска да спи, вероятно е изпитало интензивни емоции през нощта. А понякога усвояването на нови умения също може да допринесе за неговото превъзбудено състояние: детските психолози смятат, че малчуганите искат да опитат своите нови умения толкова силно, че са готови да жертват съня.
 • Какво да правите: Първо, опитайте да планирате всички дейности през първата част на деня. Ако детето все още не иска да спи през нощта, не полудявайте. Прекарайте известно време с него. Вероятно ще се успокои след няколко минути и ще се върне в леглото.

4. Не иска да слуша

На сутринта трябва да заведете детето на детска градина и да отидете на работа. Но то има други планове: хвърля закуската, бяга, крещи и не иска да си мие зъбите. Не е най-доброто време за драма, нали?

 • Какво се случва: Според психологът Джон Готман детското непослушание е покана за игра. За малчуганите това е начин за опознаване на света. Вашето дете се събужда пълно с енергия и не трябва да го вините, ако плановете ви се разминават.
 • Какво да правите: Преразгледайте вашия график. Може би искате да се събудите по-рано, за да имате повече време за игра с детето. Ако тази опция не ви устройва, опитайте се да го разберете и да го оставите да си играе поне 15-20 минути.

5. Плаче без причина

Днес забранявате на детето да гледа анимационни филми и то започва да крещи и да плаче, затова го наказвате за лошо поведение. Но не взимате предвид факта, че вчера го оставихте да ги следи в продължение на поне 3 часа, за да не ви безпокои, докато си вършете работата.

 • Какво се случва: Децата винаги помнят правилата на играта (особено ако им е интересна) и наистина не разбират защо ситуацията се променя. По този начин вашата неспособност да задоволите техните нужди ги кара да се чувстват разочаровани.
 • Какво да правите: Бъдете логични, когато става въпрос за ограничения. Не променяйте правилата само защото сте по-силни и може да го направите. Задайте универсални правила и ги следвайте заедно с детето.

6. Хвърля неща

Вашето дете винаги хвърля моливи, играчки и други предмети. Ако имате бебе, то "изпуска" биберона на пода и плаче, докато не му го върнете.

 • Какво се случва: Първо, бебетата са склонни към импулсивно поведение. Те не могат да го контролират, защото техният мозък не е напълно развит. Второ, хвърлянето на предмети също е добро умение, което децата трябва да практикуват: развива фините двигателни умения и координацията между очите и ръцете. Трето, когато малчуганите правят това, те изучават причинно-следствената връзка (ако хвърлят нещо, то пада на земята).
 • Какво да правите: Опитайте се да обясните кои неща може да хвърля и кои не. По принцип, двегодишните деца вече са способни да направят тази разлика.

7. Не иска да яде

Вашето дете има добър апетит, но сега отказва да яде дори своето любимо ястие. Неговите порции вече са твърде големи, затова винаги остава малко храна в чинията.

 • Какво се случва: Педиатрите изтъкват няколко причини, които водят до загуба на апетит, като умора, никнене на зъбки или желание за игра. Но проучванията показват, че новите продукти също могат да окажат влияние върху хранителните навици на детето. Бебетата са доста консервативни и "иновациите" ги плашат. Ето защо може да влошите ситуацията още повече, ако продължавате да настоявате да се хранят.
 • Какво да правите: Не карайте детето да яде, ако не иска. На двегодишна възраст то само може да разбере кога е сито. Добавяйте нови продукти в неговото меню постепенно, за да му позволите да изгради положителна връзка с храната.

8. Постоянно изпада в истерия

Внезапната истерия при децата е най-лошият кошмар на техните родители. Първоначално, малчуганите започват да плачат, за да получат това, което искат. Впоследствие изгубват контрол. Нещата се стават още по-лоши, когато това се случи на обществено място. Понякога е почти невъзможно да бъдат успокоени.

 • Какво се случва: Истериците обикновено имат дълбоки и трудни за формулиране причини. Те могат да бъдат свързани с глад, умора, емоционално претоварване и други. В този случай, ситуацията, в която отказвате да купите нова играчка, може да се превърне в трагедия. Възрастният човек е способен да се справи със своите емоциите, но нервната система на децата все още не е добре развита.
 • Какво да правите: Говоренето и опитите за привличане на внимание са безполезни. Може да се опитате да избегнете истерията още в началото (например като му предложите нещо по-интересно) или да оставите детето да плаче и да се успокои само. Експертите не препоръчват да отстъпвате в подобни ситуации.

Бонус: Как да се справите с прекомерните емоции на детето

 

Група американски учени провеждат проучване и откриват, че четенето на глас оказва влияние върху емоционалното състояние на децата. То намалява тяхната агресия. Учените обясняват, че процесът, който стартира, когато малчуганите започнат да слушат истории, е пряко свързан с тяхната способност за контролиране на емоциите и поведението.

Bright Side смята, че трябва да четете на глас на вашите деца, независимо от техните характери и навици.

Как успяхте да преодолеете този кризисен период? Как се справи вашето дете с него?

Редактор: Маргарита Добрева
Източник: brightside.me
Снимка: rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноОрганизацииСоциални грижиЛайфстайлСнимкиИнтервютаОбразованиеНовиниАнкетиНормативни актовеСпециалистиРецептиХранене при...ТестовеИсторияСпортАлт. медицинаЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника