Прибавете семена чиа към салатата или просто ги накиснете във вода

Поради изключителната способност на семената чиа (или чия) да абсорбират вода в количество 9 пъти по-голямо от собственото им (и то за няколко минути), лесно може да си ги приготвяте за консумация, като просто ги накисвате. Не е задължително да бъде във вода, семената ще придобият вкуса на течността, в която сте ги накиснали (сок, чай, кафе, кисело мляко и др.). Ако ги оставите по-продължително време, те ще образуват желе, което може да си хапнете с лъжица. Това ще ви даде изключителна енергия и сила, тъй като чиа семената са една от т.нар. суперхрани. Те съдържат по-много желязо от спанака, повече калций от кравето мляко, повече белтъчини от зърнените култури, по-много калий от бананите и повече антиоксиданти от черната боровинка.
За да се възползвате от полезните им качества, е достатъчно да консумирате по 1 супена лъжица чиа семена на ден, накиснати в 1 чаена чаша вода. Също така може да прибавяте от семенцата към салатите или ястията, които приготвяте. Това ще задоволи дневната нужда на организма от Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.
Коментари към Прибавете семена чиа към салатата или просто ги накиснете във вода