Влезте във форма с „ориз” от карфиол

Оризът от карфиол бързо се превърна в популярен тренд, като редица диетолози и фитнес инструктури го включват в своя личен режим или го препоръчват на клиенти. Ястието е подходящо както при диети за отслабване, така и при проблеми с кръвната захар и инсулина. Тази полезна рецепта съдържа малко въглехидрати и калории, а освен това е лесен начин да включите повече зеленчуци в менюто си.
За целта може да използвате само карфиол или да смесите 1/2 карфиол и 1/2 ориз. Зеленчукът съдържа повече фибри от белия ориз и дава добро чувство за ситост. Приготвя се бързо, а на външен вид много наподобява оригиналното ястие. Може да се комбинира със зеленчуци, кайма, гъби или друга любима добавка, която използвате за ориза.
Докато 100 грама сварен ориз съдържат 130 калории, карфиолът съдържа 25 калории и много добро количество витамин С.
1. Пресен карфиол
Ако решите да използвате пресен вместо замразен карфиол, ще ви е необходимо кухненско ренде или блендер. Идеята е да направите карфиола на достатъчно малки парченца, които да наподобяват текстурата на ориз.
- За ренде: Премахнете ствола на кафиола, а останалата част нарежете на големи парчета, удобни за стъргане. Използвайте средно големите дупки на рендето.
- За блендер: Нарежете карфиола на по-малки парченца и го пуснете в блендера за около 30 секунди, докато получите желаната от вас големина.
2. Замразен карфиол
Поставете на котлона тенджера с 1/2 чаша вода, а когато заври добавете замразения карфиол. Оставете го на тих огън за 8-10 минути докато омекне и стане лесен за рязане. Отцедете водата, поставете в купа и използвайте нож, за да нарежете на малки парченца.
3. Приготвяне
Лесно може да сготвите „ориза” в печка, микровълнова, на тиган, или на пара.
- Един от най-добрите начини за приготвяне е печенето на фурна. Поставете тънък слой от кафриола в тава, поръсете с малко мазнина и оставете да се пече за 12 минути на 200 градуса. По средата на печенето е добре да разбъркате.
- За микровълнова няма нужда предварително да добавяте мазнина. Поставете карфиола в купа, покрийте с фолио за печене и пуснете за 3 минути на висока температура. След това добавете гарнирайте по ваш вкус.
- Може да приготвите на тиган за 5 минути, като добавите малко зехтин, сол и подправки. Този метод придава приятен вкус, но не толкова добра текстура. Също така може да го приготвите стил соте или с помощта на кукър на пара.
Редактор: Гергана Стоева
Източници: minimalistbaker.com / bbcgoodfood.com
Снимки: minimalistbaker.com / ifoodreal.com / cookieandkate.com / blog.paleohacks.com / draxe.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ ПРЕМИУМ ФОРМУЛА С КОЛАГЕН 300 мг желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
АЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ 50 + таблетки * 30 NATURE'S WAY
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
АЛАЙВ B-КОМПЛЕКС желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
АЛКА ГРИЙНС саше * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Околна среда и бит
- Природосъобразен начин на живот
- Диета с диня – варианти, ползи и вреди
- 7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма
- Ускоряване на метаболизма по естествен път
- Свалете 5 килограма само за 3 дни
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Как се свалят 5 килограма за 1 седмица – стъпка по стъпка
- 10-дневна диета с елда за отслабване с 10 килограма
- Билки и храни за потискане на апетита
- Пет шепи - вълшебната диета на Виктория Бекъм
- Тамарило
Коментари към Влезте във форма с „ориз” от карфиол