Начало Съвети Околна среда и бит Хранене и готвене Влезте във форма с пица от карфиол

Влезте във форма с пица от карфиол

Влезте във форма с пица от карфиол - изображение

Първоначално това може да ви се стори като екзотична идея, но напоследък пицата с блат от карфиол вместо брашно доби голяма популярност. Тя е заредена с витамини и е много подходяща при нисковъглехидратен режим. Никак не е трудно да се приготви, а резултатът е изненадващо вкусен. Предлагаме ви рецепта за полезна пица с карфиол в 5 лесни стъпки.

Продукти:

  • около 1 кг. карфиол (пресен или замразен)
  • 1 яйце
  • 1/3 чаена чаша сирене
  • 1 чаена лъжица риган
  • шипка сол
  • доматен сос и гарнитура по избор

*Ако не искате да използвате сирене в блата, вместо него добавете още 1 яйце.

Приготвяне:

1. Първата стъпка е обработването на карфиола, като най-бързо и лесно е да вземете замразени пакетчета. Ако предпочитате да използвате свеж зеленчук, го сварете добре или пригответе на пара. След като сте готови с карфиола, го поставете в блендер или пасатор и започнете да го смилате. Целта е да се получат малки парченца, наподобяващи текстурата на ориз.

Блендиране на карфиола

2. Когато постигнете желаната консистенция, поставете вашия „ориз” от карфиол в тънка домакинска кърпа. Завийте я в горния край и изстискайте добре. Важно е да отцедите малксимално количество вода, за да може да получите добре оформен блат.

Изцеждане на карфиола

3. Изчакайте известно време, докато карфиолът изсъхне. След това го смесете с 1 разбито яйце, малко натрошено сирене и риган или друга подправка за пица. Сместа изглежда различно от обичайното тесто за пица, но това не бива да ви тревожи, защото след изпичане добива добра консистенция. Спокойно може да използвате ръцете си за приготвяне на тестото, най-важното е съставките да се омесят добре.

Приготвяне на тестото4.Загрейте фурната до 200°C, а тестото разстелете върху тава, покрита с хартия за печене. Може да оставите краищата малко по-дебели, за да се получите коричка отстрани. Печете за 30-35 минути, докато блатът добие златист оттенък. След това го обърнете, за да се изпече добре и от другата страна. Ще са му нужни около 10-15 минути.

Готов блат

След като обърнете блата, не е нужно да поставяте отново хартията за печене, защото готовата горна част не залепва за тавата.

5. Добавете сос и гарнитура по ваш избор, но не слагайте много топинг, защото може да пренапоите блата и той да омекне. Сложете във фурната за още 5 минути, за да разтопите кашкавала отгоре.

Добър апетит!

Пица с гарнитура


Редактор: Гергана Стоева
Източници: detoxinista.com
Снимки: detoxinista.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ДиетиНовиниСнимкиСпортАлт. медицинаЛюбопитноХрани и ястияЛеченияБотаника