Начало Съвети Здраво тяло Нетрадиционно В кои часове да пием кафе, за да сме по-продуктивни

В кои часове да пием кафе, за да сме по-продуктивни

В кои часове да пием кафе, за да сме по-продуктивни - изображение

Чаша кафе, когато станем и може би втора малко по-късно сутринта. После още 1-2, за да спасим следобеда. А знаете ли, че има значение кога точно пием кафето си? Проучванията сочат, че всъщност часовата зона на деня може да намали или да засили ефекта му.

Това се дължи на нивата на кортизола (хормон на стреса) в организма, който следва един и същи цикъл всеки ден. За да усетите оптимални резултати от кафето си, се възползвайте от периодите, когато кортизолът е нисък. Освен това така може да си спестите неприятното чувство на хиперстимулация.

Кафе

„Графикът” на кортизола

Избягвайте да пиете кафе, когато кортизолът е висок, защото неговата функция е да поддържа организма буден и бдителен. Когато добавите кофеин, допълнително повишавате нивото на стреса и стимулация. Обичайните пикове на хормона за човек, който става рано сутрин, обхващат следните часове:

  • 8 до 9 часа сутринта
  • 12 до 1 часа на обяд
  • 5:30 до 6:30 часа следобед

Така че най-подходящото време за чаша кафе е между 9:30 и 11:30 сутринта, както и между 1:30 и 5 часа следобед. За тези, които си лягат по-късно и стават около 10 часа сутринта, времето се премества с около 3 часа напред.
Време за кафеОще няколко кафе идеи

  • Не е нужно да чакате да се почувствате много уморени, за да си направите кафе. Ако знаете кога обикновено пада енергията ви (например точно след обяда), може 30 минути по-рано да изпиете чаша кафе, за да предотвратите краш в енергията.
  • Ако наистина ви се спи, не се лишавайте от кратък следобеден сън. Изпийте чаша кафе и дремнете за около 15 минути. Кофеинът има нужда от известно време, за да подейства, а така ще усетите ефекта му точно като се събудите.

Следобеден сън
Редактор: Гергана Стоева
Източници: cnbc.com / inc.com
Снимки: mauroleonardi.it / freepik.com / superiorwallpapers.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлЛюбопитноЛеченияПсихологияИзследванияФизиологияСпортСоциални грижиСнимкиНовиниРецептиИсторияДиетиАнкетиСъставкиХранене при...Ботаника