Започнете да консумирате тези храни, ако страдате от главоболие, безсъние и умора
Повечето от нас смятат, че тези симптоми са резултат от упорита работа. Но те също могат да бъдат причинени от ниски нива на магнезий и витамин K в тялото. Представяме ви някои факти, които трябва да знаете за тези важни микроелементи, така че просто продължете да четете.
Магнезий
Ползи:
- Магнезият взима участие в повече от 300 различни химични реакции в тялото. Той помага за превръщането на храната в енергия и създаването на нови протеини от аминокиселини. Ето защо този минерал се използва за намаляване на стреса, тревожността и умората.
- Магнезият може да предотврати чести главоболия и дори да помогне за лечение на мигрена. Неговият недостиг понижава нивата на серотонин, причинява свиване ан кръвоносните съдове и засяга функционирането на невротрансмитерите.
- Ниските нива на магнезий могат да доведат до депресия и безсъние.
Източници:
Препоръчителната дневна доза (RDA) е 400 mg за мъже на възраст 19-30 години и 420 mg за по-възрастни; за жени - 310 mg за възраст 19-30 години и 320 mg за по-възрастни. Това са едни от най-добрите източници на магнезий:
- спанак;
- ядки;
- кафяв ориз;
- пълнозърнест хляб;
- риба;
- месо;
- авокадо;
Витамин K
Ползи:
- Витамин K синтезира протеини, които са от съществено значение за кръвосъсирването и кръвоспирането. Неговият дефицит може да причини прекомерно кръвонасядане или кървене.
- Други предимства на витамин K, които не са научно доказани, включват защита от калциране на артериите и клапите и намаляване на риска, както от болест на Алцхаймер, така и от рак на простата.
- Той взаимодейства с витамин D, за да отведе калция до костите и да му помогне да се свържи с тях. По този начин те стават силни и здрави. Ниските нива на витамин K могат да доведат до повишен риск от фрактури.
Източници:
Препоръчителната дневна доза (RDA) на витамин K варира в зависимост от възрастта, пола и теглото. Въпреки това, обичайният наръчник описва необходимостта от 0,001 мг за всеки килограм телесно тегло. Основни източници на витамин K са:
- Билки като босилек, градински чай, мащерка, магданоз, кориандър, риган и див лук.
- Зелени листни зеленчуци като кейл, зеле, спанак, сарепска горчица, цвекло, турнепс и други.
- Зелени салати като пролетен лук, градински кресон, поточарка, червена маруля, целина, айсберг и други.
- Зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, зеле, бок чой, савойско зеле и карфиол.
- Пикантни подправки като лют червен пипер, черен пипер, чили на прах и къри.
- Други източници: аспержи, резене, праз, бамя, кисели краставички, соя, зехтин и сушени плодове.
Преди да започнете да приемате добавки от магнезий и витамин K, е необходимо да се консултирате с вашия лекар, тъй като прекомерната употреба на микроелементиte може да причини странични ефекти и да взаимодейства с други лекарства. Здравословното и балансирано хранене е способно да осигури дори повече от необходимото количество магнезий и витамин K за вашето тяло.
Източник: www.brightside.me
Снимка: www.livestrong.com
По статията работи: Маргарита Добрева
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Здраво тяло
- Превенция и лечение на болести
- Главоболие от лявата страна – какви могат да бъдат причините
- 12 начина да си помогнем без хапчета при главоболие
- Защо се будите по едно и също време всяка вечер
- Домaшни средства срещу тъмни кръгове под очите
- Леснодостъпни средства срещу махмурлук
- Лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия)
- Пиния
- Акупресурни точки за бързо заспиване
- Кока
- Ужасяващият съветски експеримент, при който група хора прекарват 15 дни без сън
Коментари към Започнете да консумирате тези храни, ако страдате от главоболие, безсъние и умора