Начало Съвети Здраво тяло Превенция и лечение на болести Започнете да консумирате тези храни, ако страдате от главоболие, безсъние и умора

Започнете да консумирате тези храни, ако страдате от главоболие, безсъние и умора

Започнете да консумирате тези храни, ако страдате от главоболие, безсъние и умора - изображение

Повечето от нас смятат, че тези симптоми са резултат от упорита работа. Но те също могат да бъдат причинени от ниски нива на магнезий и витамин K в тялото. Представяме ви някои факти, които трябва да знаете за тези важни микроелементи, така че просто продължете да четете.

Магнезий

Ползи:

  • Магнезият взима участие в повече от 300 различни химични реакции в тялото. Той помага за превръщането на храната в енергия и създаването на нови протеини от аминокиселини. Ето защо този минерал се използва за намаляване на стреса, тревожността и умората.
  • Магнезият може да предотврати чести главоболия и дори да помогне за лечение на мигрена. Неговият недостиг понижава нивата на серотонин, причинява свиване ан кръвоносните съдове и засяга функционирането на невротрансмитерите.
  • Ниските нива на магнезий могат да доведат до депресия и безсъние.

Източници:
Препоръчителната дневна доза (RDA) е 400 mg за мъже на възраст 19-30 години и 420 mg за по-възрастни; за жени - 310 mg за възраст 19-30 години и 320 mg за по-възрастни. Това са едни от най-добрите източници на магнезий:

  • спанак;
  • ядки;
  • кафяв ориз;
  • пълнозърнест хляб;
  • риба;
  • месо; 
  • авокадо;

Витамин K

Ползи:

  • Витамин K синтезира протеини, които са от съществено значение за кръвосъсирването и кръвоспирането. Неговият дефицит може да причини прекомерно кръвонасядане или кървене.
  • Други предимства на витамин K, които не са научно доказани, включват защита от калциране на артериите и клапите и намаляване на риска, както от болест на Алцхаймер, така и от рак на простата
  • Той взаимодейства с витамин D, за да отведе калция до костите и да му помогне да се свържи с тях. По този начин те стават силни и здрави. Ниските нива на витамин K могат да доведат до повишен риск от фрактури.

Източници:
Препоръчителната дневна доза (RDA) на витамин K варира в зависимост от възрастта, пола и теглото. Въпреки това, обичайният наръчник описва необходимостта от 0,001 мг за всеки килограм телесно тегло. Основни източници на витамин K са:

  • Билки като босилек, градински чай, мащерка, магданоз, кориандър, риган и див лук.
  • Зелени листни зеленчуци като кейл, зеле, спанак, сарепска горчица, цвекло, турнепс и други. 
  • Зелени салати като пролетен лук, градински кресон, поточарка, червена маруля, целина, айсберг и други. 
  • Зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, зеле, бок чой, савойско зеле и карфиол. 
  • Пикантни подправки като лют червен пипер, черен пипер, чили на прах и къри. 
  • Други източници: аспержи, резене, праз, бамя, кисели краставички, соя, зехтин и сушени плодове.

Преди да започнете да приемате добавки от магнезий и витамин K, е необходимо да се консултирате с вашия лекар, тъй като прекомерната употреба на микроелементиte може да причини странични ефекти и да взаимодейства с други лекарства. Здравословното и балансирано хранене е способно да осигури дори повече от необходимото количество магнезий и витамин K за вашето тяло.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.livestrong.com
По статията работи: Маргарита Добрева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиФизиологияИсторияЛайфстайлСъставкиЛеченияБотаникаТестовеЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноНовиниСпортЕ-тата в хранитеМедицински изследванияАлтернативна медицина