Начало Съвети Здрав дух Емоции Защо е толкова важно да знаете за високо функциониращата депресия?

Защо е толкова важно да знаете за високо функциониращата депресия?

Защо е толкова важно да знаете за високо функциониращата депресия? - изображение

Бихме искали да споделим с вас една много важна статия. Темата тук може и да не е много извисяваща, но е важно повече хора да научат за нея, за да направим света едно по-добро място. Образите на депресия, които поп културата пресъздава често рисуват една и съща картина: отдалечаване от приятели или любими занимания, проблеми със съня и плач. Докато това са някои от признаците, основният проблем е, че депресията има много лица. Все по-голям контингент от хора страдат от т.н. високо функционираща депресия.

Какво представлява високо функциониращата депресия?

Високо функциониращата депресия е, когато някой изглежда, че има всичко, но вътрешно изпитва силна тъга. Карол Ландау, клиничен професор по психиатрия и човешко поведение и медицина, казва, че забелязва подобни симптоми предимно при жени със склонност към перфекционизъм. Това означава, че те вероятно имат завиден живот и дълъг списък от лични постижения.

Решението се крие под носа ни.

Аманда Левентал, студент от университета на Мисури с привидно съвършен живот, наскоро публикува есе на нейната борба с високо функциониращата депресия, която обхваща дълъг период от време. "Една нощ стоях до късно, не можех да заспя и реших да опиша с думи всичко, което изпитвах през годините." Сега тя не се страхува да говори за своята депресия, но все още избягва да споделя темата с други хора, защото се притеснява, че те няма да я разберат.

Ландау казва, че това поведение е типично за жените. "Ние се опитваме да се грижим за останалите и част от нас не признава, че също има нужда от помощ.", споделя тя. "Но това е огромен проблем. Депресията е водеща причина за увреждане в огромен мащаб, според Световната здравна организация. Така в момента, когато някой разкрие за нея на свой приятел, той открива, че неговия другар споделя мнението му: "Аз също." или "Сестра ми също се чувства по този начин."

Други начини да забележим депресията.

Левентал не се асоциира с разплаканите жени от рекламите за антидепресанти. Нейните симптоми се появяват по друг начин. "За мен това беше раздразнителност.", обяснява тя. Ландау казва, че това е напълно нормално. "Може би имате приятел, който е ексцентричен през цялото време или другите хора го мислят за гадняр, но вътрешно този човек наистина се бори. Други тънки знаци, за които са следите: иронични или мрачни шеги, произлизащи от самия него."

Е, тогава как да говорите с приятел, за когото смятате, че прикрива своята депресия? Ландау препоръчва да го попитате дали е добре, споделяйки, че вие самите не сте се чувствали така напоследък. Левентал повтаря в същия дух. "Правете малки неща, като да го попитате "Как си?". Просто бъдете там, за да слушате и да разберете от какво има нужда. Различните хора се нуждаят от различни неща." Ландау казва, че е най-добре да се въоръжите с предварително предположение като реномиран терапевт или да използвате приложение като Headspace, използвано за медитация. "Има толкова много различни видове терапевти, лекарства, приложения и други инструменти. Ето защо е трагично, че толкова много хора не търсят помощ. "

Призоваваме всеки да се грижи добре за своите близки и приятели. И най-важното, ако имате нужда от помощ, да споделите. Винаги ще се намерят хора, готови да направят всичко възможно за вас.

Източник: www.brightside.me
Снимка: www.health.spectator.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Социални грижиЛеченияСнимкиАлт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника